Grčku utaja poreza košta 52 mlrd. €

PinterestFacebookTwitterShare

Grčka bi mogla da izgubi 52 milijarde evra na ime neplaćenog poreza, pokazuju brojke koje su stručnjaci Evropske komisije prosledili zvaničnoj Atini.
 
Čini se da će prikupiti samo 1,3 milijarde od planiranih pet milijardi evra prihoda od privatizacije u ovoj godini, saopštila je Evropska unija.

Stručnjaci EK su podatke prosledili zvaničnoj Atini kako bi pomogli primeni reformi u toj zemlji i preusmeravanju nepotrošenih bespovratnih sredstava Evropske unije za realizaciju ključnih razvojnih projekata.

U izveštaju šefa stručnjaka Komisije Horsta Rajnhenbaha navodi se da se u Grčkoj trenutno potražuje 60 milijardi evra na ime poreza i da je verovatno da će od toga “pre ili kasnije” biti naplaćeno tek osam milijardi evra. On je dodao da je primećeno veliki zaostatak u obradi poreskih prijava od oko 165.000 tih prijava.

Grčko Ministarstvo finansija je iznelo podatak da su prihodi od poreza u deset meseci zaključno sa oktobrom pali za 4,1 odsto u odnosu na isti period lani.

Evropska komisija se nada da će pomoći Grčkoj u pregovorima sa Švajcarskom o povraćaju “velikih iznosa” za koje se veruje da su grčki građani sakrili na račune u švajcarskim bankama.

Rajnhenbah je u izveštaju naveo da se “istražuju rešenja koja bi Grčkoj omogućila da na adekvatan način poveća poreske prihode, uzimajući u obzir velike iznose koje su na švajcarske račune položili građani Grčke”.