Nestašice nam više ne prete

PinterestFacebookTwitterShare

U Robnim rezervama dovoljno strateških proizvoda. Količine zaliha pokrivaju tri meseca.


RepubliČke robne rezerve imaju strateške prehrambene proizvode u skladištima za potrebe stanovništva za dva do tri meseca, zavisno od vrste robe – tvrdi za „Novosti“ Goran Tasić, direktor Direkcije Republičkih robnih rezervi.

Za poslednjih godinu dana Rezerve su više puta intervenisale – kod jestivog ulja dva puta po 5.000 tona mesečno, a kod šećera čak tri puta, jer je kod ovih namirnica dolazilo do ozbiljnih poremećaja u ponudi na tržištu.

– Te intervencije su uticale na stabilizaciju tržišta – dodaje Tasić. – Ubrzo posle naših isporuka šećera, pojedine šećerane su same oborile cene svojim proizvodima.

Ove sezone, inače, Rezerve su za svoje potrebe kupile 100.000 tona pšenice i 50.000 tona kukuruza. Istovremeno, treću godinu zaredom intervenišu sa mazutom, i tako snabdevaju toplane širom Srbije neophodnim energentima. Kupovina robe za potrebe rezervi finansira se iz državnog budžeta, za šta se izdvaja otprilike oko 1,1 milijarda dinara na godišnjem nivou.

– Rezultati ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje, upkros suši proteklog leta i skromnom agrarnom budžetu, omogućiće da zadovoljimo potrebe naše zemlje i ostvarimo izvoz između 2,6 i 2,8 milijardi dolara – kaže Vojislav Stanković, savetnik u Privrednoj komori Srbije.
 
– Rod pšenice iznosio je 2,1 milijardu tona, a kada podmirimo domaće potrebe od 1,2 milijarde tona i izvezemo 500.000 tona, ostaće nam u zalihama oko 300.000 tona. Kod mleka situacija je standardno dobra i tržište će biti podmireno.

I šećera će, kaže Stanković, biti dovoljno. Ne samo za apetite srpskog tržišta, već ćemo uspeti i da premašimo izvoznu kvotu od 180.000 tona. Kod suncokreta je zabeležena rekordna proizvodnja od 480.000 tona, a za domaće potrebe potrebno je 100.000 tona. Neće biti ni nestašice mesa. Ponuda može zadovoljiti, inače veoma malu potrošnju. Svaki stanovnik Srbije prosečno godišnje pojede, na primer, samo 3,6 kilograma junećeg mesa.