Optužen za pokušaj ubistva američkog predsednika

PinterestFacebookTwitterShare

Oskar Ortega Hernandez, koji je osumnjičen da je pre nedelju dana ispalio dva hica na Belu kuću, danas je optužen za pokušaj ubistva američkog predsednika Baraka Obame.

Dvadesetjednogodišnji Hispanoamerikanac biće prebačen iz saveznog suda u Pitsburgu u Vašington, gde će sud odlučiti da li će mu biti produžen pritvor do suđenja po optužbi za pokušaj ubistva predsednika, za koju je zaprećena kazna doživotnog zatvora.

Hernandez, rodom iz Ajdaha, uhapšen je juče u Pensilvaniji, nakon dojave američke Tajne službe da se nalazi u hotelu u gradiću Indijana. Policija je saopštila da Ortega nije pružao otpor prilikom hapšenja. On se tereti da je u petak, 11. novembra uveče, iz automatske puške pucao u pravcu Bele kuće.

Jedan metak pogodio je neprobojni prozor zgrade i odbio se, dok se drugi zario u zid. Sumnja se da se Ortega nedeljama pre pucnjave nalazio u Vašingtonu. Obama i njegova supruga Mišel bili su u Kaliforniji u vreme incidenta, u kome nije bilo povređenih.

Poslednja pucnjava u blizini Bele kuće dogodila se 1994. godine, kada je Fransisko Martin Duran ispalio dva šaržera iz automatske puške iz pravca Pensilvanija avenije. Duran sada služi 40-godišnju zatvorsku kaznu.