NIS najuspešniji u prošloj godini

PinterestFacebookTwitterShare

Naftna industrija Srbije sa dobiti od 16,5 milijardi dinara, najuspešnije je preduzeće u Srbiji u prošloj godini, prema listi “Biznis top 2010/11” magazina “Biznis i finansije”.
 
Na drugom mestu je Telekom Srbija sa 15,8 milijardi dinara, a slede JP PTT Srbija čija je dobit iznosila 4,6 milijardi dinara, Tarkett iz Bačke Palanke sa 4,2 milijarde dinara i Tigar iz Pirota sa 3,3 milijarde dinara dobiti.

Najveći prihod u prošloj godini ostvario je NIS 169,5 milijardi dinara, Elektro privrede Srbije zabeležila je prihod od 100,4 milijardi, Telekom Srbija 86 milijardi, US Stil 80,7 milijardi, Delta Maksi 76,4 milijarde i Srbija gas iz Novog Sada 74,2 milijarde dinara. Po konsolidovanoj dobiti na prvom mestu je JP PTT Srbija sa 25,3 milijarde dinara, zatim slede Telekom Srbija i NIS sa po 17 milijardi dinara, četvrti je Tarkett iz Bačke Palanke, a na petom i šestom mestu su dve kompanije iz Novog Sada IM Matijević (3,06 milijardi dinara), Sunoko (2,8 milijardi dinara).
 
Nenad Gujaničić, analitičar i broker, istakao je da je NIS “uprkos svim problemima oko privatizacije te kompanije, najsvetliji primer domaće ekonomije”. “NIS je od javno-partijskog preduzeća postalo privatna kompanija koja ima kredibilnog strateškog partnera koji je izvršio restukturiranje i sada polako ti prvi plodovi dolaze do izražaja,” naglasio je Gujaničić.

On je rekao da ta kompanija, najveća na Beogradskoj berzi, uspešno posluje i u 2011, podsećajući da je NIS za devet meseci ove godine ostvario neto dobit od 27,1 milijardi dinara, odnosno oko 270 mil EUR.

 
“Snažni inflatorni pritisci, slabljenje domaće valute i nedostatak stranih direktnih investicija, negativno su uticali na poslovanje preduzeća koja su ipak zabeležila nešto bolje rezultate u odnosu na prethodnu godinu. Pokretači rasta bili su izvoznici,” rekla je Tanja Jakobi, urednica ove edicije.


Analiza 100 najuspešnijih preduzeće u Srbiji u periodu od 2005. do 2010. godine pokazuje da su ona povećala broj zaposlenih za 43.000 radnika, dok je u privredi došlo do smanjenja za 117.000 zaposlenih. Ukupan prihod uspešnih u tom periodu povećan je za 2,1 put, a u privredi za svega 16,7 odsto. Dobit uspešnih povećana je za 50 odsto prema 11,6 odsto u privredi.
 
Lista najuspešnijih preduzeća formirana je na bazi završnih računa preduzeća za 2010. godinu koje je obradila Agencija za privredne registre, a kako je ukazano, najuspešnija preduzeća u Srbiji bila su teže pogođena krizom od ostatka privrede, ali su se brže oporavila i u prošloj godini ostvarila natprosečne stope rasta prihoda, dobiti i zaposlenosti.