Nacrt rezolucije o Iranu danas pred Savetom guvernera IAEA

PinterestFacebookTwitterShare

Nacrt rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu o kome su šest svetskih sila juče postigle sporazum trebalo bi danas da se nađe pred Savetom guvernera IAEA.

Svetske sile su juče prevazišle podele donošenjem rezolucije u kojoj se izražava “duboka i povećana zabrinutost” zbog iranskog nuklearnog programa. U rezoluciji se, međutim, ne daje rok Iranu da odgovori što je učinjeno kako bi razvejale sumnje Kine i Rusije.

Umesto toga, od šefa IAEA Jukija Amana traži se da u martu izvesti Savet guvernera o tome u kojoj meri Teheran rezoluciju primenjuje.

U rezoluciji, koju bi 35-člani Savet trebalo da odobri, ističe se da je “ključno za Iran i Agenciju da intenziviraju dijalog”.

Amano je u, međuvremenu, predložio posetu Islamskoj Republici kako bi se razjasnila sporna pitanja iz najnovijeg izveštaja IAEA, u kome se ta agencija do sada najviše približila tome da optuži Iran da nastoji da razvije nuklearno oružje.

U napore za rešavanje iranskog nuklearnog pitanja diplomatskim putem uključeno je šest sila – Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Vašington, Pariz i London prihvatili su izveštaj IAEA kao opravdanje za povećanje pritiska na Iran, kome su već uvedene četiri runde sankcija zbog spornog nuklearnog programa.

Izraelski ambasador Ehud Azulaj izrazio je razočarenje rezolucijom, u očekivanju oštrijeg odgovora, ne isključujući petu rundu sankcija.