Najveća razvojna šansa Srbije u energetici

PinterestFacebookTwitterShare

Energetika predstavlja najveću razvojnu šansu Srbije, izjavio je ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić ističući da su stranci veoma zainteresovani za saradanju sa našom zemljom u toj oblasti.

Mrkonjić je rekao da velike mogućnosti Srbija ima u obnovljivim izvorima energije, uz napomenu da se veliki broj ljudi može zaposliti u razvojnim projektima koje realizuje Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

On je za TV B92 istakao da će za dve godine biti izgrađen ceo putni Koridor 10 kroz Srbiju i dodao da je na početku mandata ove vlade zadatak bio izgradnja preostalih 330 kilometara autoputa na Koridoru 10, od čega je do sada izgrađeno oko 180 kilometara.

“Za Koridor 10 je obezbeđen novac i naša preduzeća ne mogu da postignu koliko imaju posla, a kašnjenja je bilo upravo zato što smo hteli da osposobimo domaće putare za velike projekte”, istakao je on.

U tekućim poslovima, prema njegovim rečima, bilo je jedino problema u vezi sa putarskim preduzećima “Nibens grupe”, što je posledica divlje privatizacije preduzeća.

Mrkonjić je rekao da je završena izgadnja novog mosta kod Beške na Koridoru 10, otvoren rekonstruisani most “Gazela”, gradi se putni Koridor 11, a pripremljena je i dokumentacija za izgradnju železničkog Koridora 10, gde se već gradi most Gilje-Ćuprija.

Mrkonjić je rekao da bi do kraja godine država trebalo da se dogovori sa letonskom kompanijom “Er baltik” o zajedničkom osnivanju nove srpske aviokompanije i da će tako biti rešeno pitanje “Jat ervejza”.

Ministar je naveo da je zahvaljujući njegovom ministarstvu donet novi Zakon o vazdušnom saobraćaju, a Agencija za kontrolu letenja dobila novu, savremenu, zgradu.

Raspisan je i tender za veliki posao čišćenja toka Dunava kroz Srbiju i to bi trebalo da bude završeno u mandatu ove vlade, dodao je on.