Ko ima više praznika: Srbija ili komšije?

PinterestFacebookTwitterShare

Sa dva nova praznika koja će Srbija praznovati i Dana državnosti koji se slavi dva dana, Srbija sa 10 praznika odmah je iza Hrvatske koja slavi 13 dana u godini, pišu 24 sata.
 
Crna Gora, međutim, slavi svega šest dana u godini.

Srbija će obeležavati dva nova praznika, 11. novembar – Dan primirja i 21.oktobar – Dan sećanja na srpske žrtve. Sretenje ili Dan državnosti, koji je do sada proslavljan u radnoj atmosferi, ubuduće će se praznovati dva dana (15. i 16. februar).

Sretenje, smatraju istoričari, konačno dobija značaj koji zaslužuje. Za razliku od ostalih državnih praznika, ovaj važan datum se, ako izuzmemo državne ustanove, uglavnom praznuje u radnoj atmosferi. Bez velikih manifestacija i pompe, Dan državnosti Srbije, takoreći, proslavlja se u tišini.

“Potpuno je opravdano da Sretenje praznujemo dva dana, imajući u vidu da je taj datum simbol stvaranja moderne Srbije. Njegov istorijski značaj je višestruki, najpre je 1804. u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak koji je bio uvertira u stvaranje savremene srpske države. Ovaj proces dosledno je nastavljen 1835. i donošenjem prvog srpskog ustava koji je potpisao Miloš Obrenović” priča istoričar Predrag Marković.

On podržava i proslavljanje 21. oktobra, Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, dok je 11. novembar datum koji obeležavaju mnoge evropske zemlje, ali kako kaže, nije na odmet da to čini i Srbija, pobednik Prvog svetskog rata.

“Srbija otprilike proslavlja isto dana koliko i njeni susedi. Taj broj sasvim odgovara broju istorijski važnih datuma za Srbiju, koje treba praznovati. Ne treba polemisati oko toga da li imamo malo ili previše praznika. Imamo ih onoliko koliko to zavređuje naša istorija, uključujući i nove praznike koje ćemo ubuduće proslavljati” ističe Marković.