Predloženi modeli za povlačenje kredita za EPS i železnicu

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zatražili su juče od ministra za infrastrukturu i energetiku Milutina Mrkonjića da kredit za Elektroprivredu Srbije od 45 miliona evra bude realizovan do kraja ove godine, a fazno kredit od 200 miliona evra za železnički Koridor 10, u dve rate od 95 i 105 miliona.

Direktor EBRD za infrastrukturu Tomas Majer i direktorka te banke za Srbiju Hildegard Gacek su na sastanku sa Mrkonićem naveli da su obavljene sve pripreme za kredit EPS – u namenjen renoviranju 15 i izgradnji sedam malih hidrocentrala, kako se ne bi izgubila građevinska sezona.

Sa kreditom za železnicu bi se išlo fazno, s tim što bi prva tranša od 35 miliona evra bila usmerena na poboljšanje beogradske železničke infrastrukture, za prugu Beograd – Rakovica – Resnik.

Predstavnici EBRD su uvažavajući sve imperative koje nalaže briga oko visine javnog duga predlagali različite modalitete i dinamiku realizacije pomenutih kredita, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

Oni su razmatrali realizaciju dogovorenih kredita, kako je navedeno, “u uslovima granično visoke zaduženosti Srbije i mera koje tim povodom preduzima Vlada Srbije”.

Direktor EBRD-a za infrastrukturu je zamolio ministra Mrkonjića da u Ministarstvu finansija i vVadi ubrza donošenje konačne odluke o pomenutim kreditima i načinu njihovog korišćenja, a ministar im je obećao da će odgovor dobiti već u toku sutrašnjeg dana, navedeno je u saopštenju.