Srbija otvorena za projekte u oblasti energetskog snabdevanja

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Vlade Mirko Cvetković izjavio je na otvaranju Crnomorskog energetsko-ekonomskog foruma u Istanbulu da je Srbija otvorena za učešće u projektima čiji je cilj jačanje bezbednosti energetskog snabdevanja. 


Cvetković je juče na skupu u Turskoj poručio da je Srbija otvorena i za tehnološko unapređenje i širenje transportno-skladišnih kapaciteta, kao i za mrežno regionalno povezivanje.

Bezbednost energetskih izvora i ruta snabdevanja predstavlja jedno od najvažnijih pitanja vlada zemalja regiona i međunarodne i stručne i političke javnosti, istakao je premijer.

On je naveo da svetska ekonomska kriza nije umanjila značaj koji pitanje energetske sigurnosti ima na globalnom nivou, uz napomenu da je Srbija dobila važnu ulogu i regionalni značaj uključivanjem u projekat izgradnje gasovoda “Južni tok”.

Potpisivanjem sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji obuhvata izgradnju deonice međunarodnog gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju i izgradnju podzemnog skladišta gasa “Banatski dvor”, raste stepen odgovornosti koji Srbija preuzima kao deo magistralnog tranzitnog pravca koji vodi dalje ka evropskom tržištu, saopštio je Cvetković.
 
Predsednik Vlade je naglasio da je razvoj magistralne gasne infrastrukture istovremeno i prilika za upošljavanje privrednih i uslužnih kapaciteta naše zemlje i za ukupan rast domaće ekonomije, smanjivanje nezaposlenosti i jačanje socijalne komponente tržišne privrede.

Prema njegovoj oceni, to je i mogućnost da Srbija bude most povezivanja sa drugim zemljama koje nisu direktno uključene u projekat.
 
Države regiona jugoistočne Evrope imaju izuzetan geostrateški značaj, imajući u vidu to da se nalaze na tranzitnom pravcu između centralne Evrope, Kaspijskog basena i Bliskog istoka i na taj način predstavljaju područje ključno za izgradnju evropske energetske infrastrukture, istakao je Cvetković.

Srbija se, kako je naveo, zalaže za identifikovanje konkretnih projekata koji bi bili realizovani kroz saradnju država u regionu.

Reč je o izgradnji reverzibilnih hidroelektrana, interkonekciji između Republike Srpske, Srbije i Italije, realizaciji projekata obnovljivih izvora energije, polaganju telekomunikacionih kablova paralelno sa gasnom infrastrukturom i o izgradnji regionalnih skladišta gasa, naglasio je Cvetković.

Predsednik Vlade je saopštio da je Srbija aktivna u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, naročito u radu Radne grupe za energetiku.

Imajući u vidu veliki energetski potencijal Crnomorskog regiona, nameravamo da organizujemo ministarski sastanak u oblasti energetike tokom predsedavanja toj organizaciji od januara do juna sledeće godine, napomenuo je on.