Ringtonovi zarađuju 2 milijarde dolara godišnje

PinterestFacebookTwitterShare

U saopštenju Gartnera stoji kako muzička industrija u čitavom svetu godišnje prihoduje oko 6 milijardi dolara za različite digitalne online usluge, od čega nešto više od 3 milijarde ide na download muzike, pola milijarde na pretplatničke muzičke servise, a čak 2 milijarde dolara za takozvane “personalizovane servise”, što su zapravo usluge prodaje ringtone melodija za mobilne telefone.
 
Drugim rečima, jedna trećina ukupnog prihodovanja od online digitalne muzike zaradi se na skidanju melodija koje sviraju na vašem mobilnom telefonu kad vas neko nazove ili vam pošalje poruku.
 
Ako se pritom zna da je prodaja CD-a u konstantnom padu i očekuje se da će do 2015. godine sa 15 milijardi pasti na samo 10 milijardi dolara zarade godišnje, a kupovanje muzičkih albuma u digitalnom obliku, usprkos očekivanjima očito ne može da popuni tu rupu, muzička industrija ima samo jedan adut koji stalno ostvaruje rast, ringtonove.
 
Možda vam zvuči neverovatno da su ljudi skloniji kupovanju muzike za svoje ringtonove mobilnih telefona, nego za slušanje, ali to je današnja stvarnost.