RS: Dizel najskuplji u poslednje tri godine

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog poskupljenja goriva u nabavci cene evrodizela na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj povećane su za pet do šest feninga, dok se idućih dana poskupljenje evrodizela očekuje i na ostalim pumpama.

Predsednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović rekao je  da posle poskupljenja evrodizel u proseku košta oko 2,35 KM, što je najveća cena koju je evrodizel dostigao u poslednje tri godine. Tako je početkom 2009. godine dizel koštao oko 1,05 maraka, dok je u decembru iste godine koštao 1,28 KM. Početkom 2010. godine koštao je 1,63 maraka, dok je krajem prošle godine koštao 2,10 maraka. Ove godine u januaru litar evrodizela koštao je oko 2,13 maraka, dok sada košta i 2,40 KM.

Vojinović je naglasio da je zbog jesenje setve veća potražnja za dizelom, te da je zbog toga došlo do drastičnog povećanja cijena ovog derivata.

Do sada nikada nismo imali razliku cena između dizela i benzina oko deset feninga, a sada imamo takvu situaciju. Verovatno da će se za desetak dana taj odnos izbalansirati, naglasio je Vojinović i dodao da će cene benzina ostati na nivou između 2,20 i 2,25 maraka. Ipak, na većini pumpi cene benzina za nekoliko feninga premašuju taj iznos.

Evrodizel na benzinskoj pumpi “Krajinapetrol” koštao je 2,36, a sada košta 2,39 maraka. Cena benzina ostala je nepromenjena, tako da benzin super 95 košta 2,24, dok super 98 iznosi 2,29 maraka. Dizel je u utorak uveče poskupio i na benzinskim pumpama “Nestro petrola”, i to za četiri feninga.

Cene u maloprodaji su usklađene sa onima u nabavci. Dizel je povećan za četiri feninga, benzin super 98 je skuplji za tri feninga, dok je benzin 95 za četiri feninga, kazali su na “Nestro petrolu”. Na njihovim pumpama benzin 98 trenutno košta 2,28 KM, benzin 95 košta 2,23, dizel “evro 4″ je 2,38 KM dok je dizel “evro 5″ 2,40.

Na benzinskim pumpama OMV juče je takođe došlo do povećanja cena goriva za četiri feninga.