Zrenjanin: Da banatski gas bude jeftiniji od ruskog

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog nekvalitetnog gasa koji se isporučuje korisnicima u srednjem Banatu, a naplaćuje kao da je standardnog kvaliteta, iz Zrenjanina se mesečno izvlače milioni. Potrošači troše više gasa, a privreda je nekonkurentna, poručuju tvorci ”Zrenjaninske sive knjige”.

Njeni autori iz Regionalne privredne komore, Zrenjaninskog poslovnog kruga, Opšteg udruženja preduzetnika i ogranka Unije poslodavaca, utvrđujući administrativne i druge prepreke i procedure koje pogoršavaju poslovnu aktivnost, ističu da cena domaćeg gasa u regionu srednjeg Banata mora odmah da se snizi za 15 odsto – dok se ne izjednači sa uvoznim! Poručuju – tako bi se samo delimično ublažilo višegodišnje eksploatisanje regiona, kad je reč o korišćenju ovog energenta, što bi bio dobar signal i za podsticanje novih investicija.

U obrazloženju inicijative zrenjaninskoj gradskoj upravi, ”Srbijagasu” i NIS, navodi se da je uvozni ruski gas neuporedivo kvalitetniji u odnosu na domaći i da zbog toga postoji ozbiljna diskriminacija među potrošačima. Domaći izvori uglavnom se nalaze u Banatu i iz njih se snabdevaju korisnici u Zrenjaninu i okolnim gradovima. Zbog toga trpe ogromnu štetu i neravnopravni su sa ostalim potrošačima u zemlji. Jer, plaćaju istu cenu, a koriste gas znatno slabijeg kvaliteta.
 
Ruski gas, koji se samo povremeno isporučuje u srednjem Banatu, ima toplotnu vrednost od preko 34.000 kilodžula po kubnom metru, a domaći između 29.000 i 31.000. Cena koja se fakturiše svodi se, međutim, na standardnu vrednost od 33.338 kilodžula, ističu autori ”Zrenjaninske sive knjige”.

U inicijativi, koja se oslanja na analizu novosadskog Tehnološkog fakulteta, još se navodi da ruski gas ima sadržaj ugljen-dioksida od oko 0,20 molekulskih procenata, a domaći između 10 i 15, dakle više od 50 puta. Relativna gustina domaćeg gasa takođe je znatno iznad dozvoljenih vrednosti i van propisanih standarda kvaliteta.

Gas zbog toga nema stabilno sagorevanje, ali zato potrošači imaju probleme. Veći su im troškovi održavanja i dodatna ulaganja, a pri tom plaćaju istu cenu kao i korisnici uvoznog gasa, utvrđuju autori ”Zrenjaninske sive knjige”, i napominju da ”Srbijagas” dosad nije pokazao dobru volju za bilo kakve promene, kako bi se poboljšala situacija.

Zrenjanin je svojevremeno bio rekorder u Srbiji sa oko 22.000 gasnih priključaka. Međutim, zbog visoke cene, ali i problema na koje sada ukazuju privrednici i poslovna udruženja, čak nekoliko hiljada potrošača otkazalo je priključke.