Pripremljen paket mera pomoći građevinskoj operativi

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je jutros da je pripremljen paket mera pomoći građevinskoj operativi i onima koji kupuju proizvode te operative, pre svega, stanove i lokale.

Cilj je da u predstojećoj godini bude definisana veća suma novca za subvencionisanje stambenih kredita i da se proširi krug ljudi koji mogu da pristupe subvencionisanim kreditima, najavio je Dulić, gostujući na RTS-u.

On je rekao da je namera da budu preispitani efekti mere NBS o komercijalnim kreditima i obaveznom učešću od 20 odsto i da će morati da dođe do debate o tome na koji način je to uticalo na očigledno i nesumnjivo smanjenje broja kredita na tržištu i otežavanje uslova onima koji žele da kupe stan.

Dulić je najavio da će ubrzo početi izgradnja kompleksa u naselju “Dr Iivan Ribar” na Novom Beogradu, gde će takođe, cene biti niže od tržišnih i da će prethodno biti obavljeno raseljavanje nekoliko romskih porodica u skladu sa međunarodnim standardima.

On je ukazao na to da će sa Ministarstvom finansija biti razmotreno da li je moguće da se iznađu sredstva da se i u sledećoj godini nastavi projekat pomoći građevinarima koje je podrazumevalo u ovoj godini izgradnju 247 različitih projekata tipa stanova, hala sportova, bazena, domova zdravlja, vrtića po čitavoj Srbiji.

Dulić je rekao da sledeća građevinska sezona neće biti laka i da država mora, pored produžetka roka važenja zakona o pomoći građevinskoj operativi, da iznađe sredstva da bi se građevincima obezbedio posao.

“Ja se plašim da, ukoliko ne obezbedimo maksimalne olakšice kada je u pitanju kupovina stanova da ćemo ostati prosto bez građevinske operative”, kaže Dulić i dodao da je u ovom trenutku samo u Beogradu izdato građevinskih dozvola za milion i po kvadrata.

Dulić je istakao da su u izgradnji stambenih kompleksa, bazena, škola i vrtića po celoj Srbiji svugde uglavnom izvođači domaće firme.

U naselju “Stepa Stepanović”, kako je rečeno, do sada je prodato oko 1.200 stanova od 2.000 koliko je u ponudi.