Najbolji srpski dizajneri na Nedelji dizajna u Milanu

PinterestFacebookTwitterShare

Pobednici konkursa za srpske dizajnere koji je organizovala Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), imaće priliku da se predstave na Nedelji dizajna u Milanu u aprilu 2012. godine, koji je najposećeniji događaj iz oblasti kreativnih industrija u svetu.

Na konkurs je pristiglo više od 200 radova, a proglašeno je 11 najboljih, i to za dizajn stolice, stola, klub stola, ležaljke (ligeštula), sofe, čiviluka i lampe, saopšteno je iz SIEPE.

Žiri su činili predstavnici agencije SIEPA i proizvođača nameštaja, kao i profesor za strategiju dizajna i razvoj proizvoda na Institutu za dizajn u Firenci Mirko Tatarini.

Pobednici četvrtog po redu konkursa su Ðorđe Živanović (za stolicu „Koren”), Danko Radulović (stolica „Eo”), Tamara Svonja (stolica „Cube”), Žarko Uzelac („Sto”), Nenad Cherović (sto „Sigma”) i Dušan Dimitrijević (klub sto „Book Table”).

Među najboljima su i Bojana Petrović ( „Ligeštul”), Saša Mitrović (sofa „Custom & Play”), Kako.Ko dizajn studio – sofa „Up Seet” , Milan Karišik (čiviluk „Swirl”) i Tamara Svonja (lampa „Neon Tree”).

U saopštenju se podseća da je ovo već drugi put da se pravi spoj domaćih dizajnera sa srpskim proizvođačima nameštaja i na taj način inostranoj publici predstavi proizvod koji je u potpunosti “made in Serbia”.

“Želja je da se kroz nastupe doprinese podizanju svesti o srpskoj dizajn sceni, i na taj način podstaknu domaći proizvođači nameštaja da u što većoj meri koriste taj njihov kapacitet kako bi pronašli mesto na svetskoj sceni dizajna nameštaja jer svakako da kapacitet postoji”, ističu u agenciji SIEPA.

Prošlogodišnji nastup u Milanu izazvao je neverovatno interesovanje posetilaca, pa je štand obišlo više od 15.000 ljudi, od kojih je veliki broj profesionalaca iz oblasti dizajna i proizvodnje nameštaja, novinara, ali i mnogobrojnih turista koji ovaj događaj smatraju jednim od najinteresantnijih dešavanja tokom cele godine.

Celokupna informacija o pobednicima na konkursu objavljena je na sajtu www.creativespaceserbia.com.