U cementari “Holcim Srbija” bez povreda na radu 648 dana

PinterestFacebookTwitterShare

Fabrika cementa “Holcim Srbija” iz Popovca kod Paraćina 648 dana nije imala nijednu povredu na radu, izjavio je  generalni direktor Gustavo Navaro i dodao da ova kompanija ne pravi nikakave kompromise kada je u pitanju bezbednost radnika.


Navaro je na konferenciji za novinare u Cementari, na kojoj su učestovali i direktor Inspektorata za rad Predrag Perunčić i direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt, podsetio da je samo prošle godine kroz različite treninge i edukacije uloženo 400.000 evra za obrazovanje zaposlenih u “Holcim Srbija”.

 On je objasnio da se čitav sistem bezbednosti i zdravlja na radu zasniva na standardu “OHSAA 18001” za koje Cementara poseduje sertifikat, ali i na standardu tzv. “zelene piramide” koja se sastoji od pet pravila čije je striktno poštovanje od strane svih zaposlenih jedan od elemenata a cilj – nula povreda na radu.

Perunčć je istakao da sa zadovoljstvom može reći da su mere zaštite radnika u Holcim Srbija dovedene do perfekcije, i samo možemo poželeti da imamo više ovakvih firmi u Srbiji.

“Razmišljamo da oformimo grupu preduzeća u Srbiji koja bi radila po uzoru na Holcim Srbija i za sobom povukla ostala”, rekao je Perunčić i napomenuo da je Cementara u Popovcu mnogo uradila i na zaštiti životne sredine.

Perunčić je istakao da su za deset meseci ove godine u Srbiji na radu poginula 23 radnika, a 2056 je povređeno. Najviše se ginulo u građevnskim firmama zbog nekorišćenja zaštitne opreme i zbog korišćenja neadekvatne opreme, rekao je on i dodao da je inspekcija rada zatekla 5.000 radnika koji u firmama rade “na crno” od kojih je oko 3.000, pošto su otkriveni , dobili rešenja za posao.

“Holcim Srbija” je ove godine od “Holcim Grupe”, čija je članica, dobio sertifikat sa pet zvezdica “za najviši standard bezbednosti i zdravlja na radu” i nagradu Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskih materijala Srbije “za poštovanje prava zaposlenih i postignute standarde u oblasti bezbednosti na radu u građevinskoj industriji Srbije”.