Izgradnja najviše zgrade na svetu počinje u januaru

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja kilometarskog nebodera u Džedi počinje u januaru i uključivaće šestospratnu “nebesku palatu” na 158-om spratu. Većina dozvola je dobijena za izgradnju Kingdom Tower-a koji će koštati 1,2 milijarde dolara i koja će biti najviša zgrada na svetu.
 


 
Avgusta ove godine, Kingdom Holding, kompanija kojoj predsedava Princ Al Waleed bin Talal, unajmio je saudijsku kompaniju Saudi Binladin Group da izgradi neboder. Projekat Kingdom Tower-a je bio jedan od nekoliko super-visokih nebodera čiji su planovi izgradnje odlagani zbog globalne finansijske krize. Neki od tih nebodera su Nakheel Tower u Dubaiju, visok jedan kilometar, i neboder od 473 metara u Sant Petersburgu za potrebe gasne kompanije Gazprom.

Neboder Kingdom Tower je glavni centralni ukras Kingdom City-ja, komercijalnog i rezidencijalnog projekta, vrednosti oko 20 milijardi dolara, projektovanog da pokrije 5,3 miliona kvadratnih metara izvan grada Džede u Saudijskoj Arabiji.
 

 
Adrijan Smit, partner u arhitektonskom birou Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, otkrio detalje projekta, koji uključuje jedan apartman od 2.787 metara kvadratnih, koji će početi na 158-om spratu i pokrivati šest spratova, što će ga činiti najvišom rezidencijom na svetu.

 
Apartman će se nalaziti iznad 25 metara širokoj “nebeskoj terasi”, platformi koja će se pružiti van okvira 157-og sprata ove zgrade. Projektanti još uvek ne znaju tačno na koji način će se terasa koristiti. Ona će možda samo biti bašta i korišćena kao platforma “gde možete izaći i posmatrati zalazak sunca iznad Crvenog mora”, dodaje Smit.

On je bio vodeći projektant zajedno sa arhitektonskim biroom Skidmore, Owings and Merrill na projektu Burdž Khalife u Dubajiu, koji je trenutno, sa 828 metara, najviša zgrada na svetu.
 
Neboder Kingdom Tower će imati više balkona nego Burdž Kalifa. Prema planovima u ovom neboderu biće smeštena mešavina rezidencijalnog, kancelarijskog i poslovnog prostora, a dodatno će biti i prostor hotela Four Seasons.
 


Neki analitičari su preispitivali ekonomsku opravdanost velikog nebodera u Džedi, gde su cene nekretnina mnogo ispod onih u međunarodnim gradovima kao što su London ili Njujork. Ali, ekonomske analize pokazuju da neboder može da ostvari profit, kaže arhitekta Smit. Neboder će, takođe, dorpineti povećanju vrednosti okolnih objekata i zemljištu. “Vrednost nekretnina raste oko objekata koji su veoma visoki”, dodaje arhitekta Smit.