Putin stvara Evroazijsku uniju

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija, Belorusija i Kazahstan utvrdiće danas prvu etapu ka stvaranju Evrozijske ekonomske unije, projekat ruskog premijera Vladimira Putina.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko i kazahstanski Nursultan Nazarbajev potpisaće u Moskvi “Deklaraciju o evroazijskoj ekonomskoj integraciji“, navodi se u saopštenju iz Kremlja.
 
“U dokumentu se govori o prelasku na narednu etapu procesa integracije, jedinstvenog ekonomskog prostora zasnovanog na pravilima i principima Svetske trgovinske organizacije, koja će u svakom trenutku biti otvorena i za druge države”, dodaje se u saopštenju.
 
Putin je prvi put govorio o stvaranju “Evroazijske unije” sa bivšim sovjetskim republikama u oktobru u članku objavljenom u listu “Izvestija”, ubrzo nakon što je najavio svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2012. godine.
 
Tri bivše sovjetske republike već su formirale Carinsku uniju, ali osnivanje Evroazijske unije, koja bi imala sopstveno rukovodstvo za kontrolu jedinstvenog ekonomskog prostora, predstavljala bi prvu integraciju takve vrste u regionu od pada SSSR pre dvadeset godina. Taj jedinstveni ekonomski prostor trebalo bi da bude uveden 1. januara 2012. godine.