Prvi korak do beogradskog metroa

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici grada Beograda, Vlade Srbije i Vlade Francuske potpisali su danas izjavu o namerama o projektu “Beogradskog metroa”, koji predstavlja početak saradnje te tri strane na realizaciji tog projekta.

Izjavu su potpisali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i državni sekretar pri Ministarstvu ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš, a tom činu prisustvovao je i premijer Srbije Mirko Cvetković.
 
Istovremeno je potpisan i Memorandum o razumevanju u vezi sa projektom “Beogradski metro” između grada Beograda i kompanije “Alstom transporta”, koji je svetski lider u kategoriji veoma brzih vozova.
 
Prva linija metroa trebalo bi da vodi od Ustaničke ulice do Tvorničke u Zemunu, a, prema najavama gradskih vlasti, ona će proraditi 2017. godineDruga trasa trebalo bi da ide od Banovog brda do Pravnog fakulteta, a veza dve linije bila bi kod novog mosta preko Save, odakle bi se linija možda produžila do Bloka 45.
 
Planirano je da kapacitet vagona bude 600 putnika, što znači šestoro ljudi po metru kvadratnom, ali će konkretni detalji o prvoj liniji metroa, ipak, biti poznati tek kada bude završena studija izvodljivosti, za čiju izradu će biti potrebno 15 meseci.
 
Đilas potpisivanje današnje izjave smatra velikim danom za Beograd i Srbiju, budući da predstavlja početak realizacije tog projekta o kome Beograđani sanjaju već 40 godina. Gradonačelnik Beograda je napomenuo da je aktuelna gradska vlast do sada realizovala i druge projekte o kojima se sanjalo i da je to najbolji dokaz da metro neće ostati samo san, već da će za nekoliko godina postati java.
 
Đelić je naglasio da će Beograd izgradnjom metroa postati jedan od motora ravnomernog regionalnog razvoja Srbije. “Nema jake Srbije bez jakog Beograda. Za ravnomerni razvoj zemlje potrebni su motori, a Beograd će s projektom metroa biti jedan od tih motora”, rekao je Đelić, dodajući, na francuskom, da saradnja na realizaciji “Beogradskog metroa” predstavlja novu eru snažnije saradnje Srbije i Francuske.
 
Prema najavama Leluša, Vlada Francuske finansiraće i studiju izvodljivosti za izgradnju “Beogradskog metroa” i prvu fazu realizacije tog projekta. On je napomenuo da namera Francuske da finansira skoro celokupnu prvu fazu projekta svedoči koliko vidi Srbiju kao deo Evrope, navodeći da će realizacija projekta privući veći broj francuskih preduzeća koja će da rade u Srbiji.
 
Francuska će, prema rečima Đelića, dati 3,8 miliona evra donacija za nužne studije i građevinske radove.Planirano je da studiju izvodljivosti uradi francuska projektantska kuća “Egis rail”, koja bi posao trebalo da obavi za 15 meseci, dok bi u izgradnji metroa učestvovala kompanija “Alstom transport”, koja je tokom 70 godina postojanja izgradila više od 40 metro sistema u svetu.