ECB pozvala na “hitnu akciju”

PinterestFacebookTwitterShare

Novi guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi pozvao je danas na “hitnu akciju” radi aktiviranja novog fonda evrozone za isplatu pomoći ugroženim članicama.
 
Dragi je na evropskoj bankarskoj konferenciji u Frankfurtu izrazio nestrpljenje zato što vlade evropskih zemalja sporo donose neophodne odluke.
 
“Gde je primena ovih davno donesenih odluka? Više ne treba da čekamo”, rekao je Dragi u vreme kada su indeksi evropskih berzi i danas nastavili da slabe pod uticajem bojazni od dužničke krize.
 
Do podneva su sva veća evropska finansijska tržišta bila u minusu za 0,5 od 1,2 odsto. Dragi je u svom govoru rekao da je glavni posao ECB da u dužem periodu osigura nizak stepen inflacije. “Kredibilitet zavisi od uspjeha naše monetarne politike u obuzdavanju inflacije srednjeročno i dugoročno”, rekao je predsednik ECB.
 
Dragi je pozvao vlade zemalja EU da odigraju svoju ulogu u rešavanju dužničke krize kroz “čvrste jasne finansije i strukturne reforme”, kao i kroz reforme same evrozone. Investitori i ECB i dalje čekaju detalje o tome na koji će način veličina evropskog kriznog fonda biti povećana na jedan trilion evra.