Kinezi poljoprivrednici u Bugarskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Jedna kineska kompanija uzela je u zakup 2.000 hektara poljoprivrednog zemljista na području Vidina, na kome će gajiti kukurz, detelinu i suncokret.
 
Investicija se procenjuje na oko 10 miliona evra, a celokupna proizvodnja će se izvoziti u Kinu. To je, prema pisanju bugarskih medija, prvo kinesko ulaganje u poljoprivredu neke zemlje članice EU.
 
“Investicija je prvi korak u realizaciji zajedničkih projekata u poljoprivredi”, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov posle sastanka sa zamenikom kineskog ministra poljoprivrede Gao Honbinom, koji se nalazi u poseti Bugarskoj.
 
“Sa projektom, koji počinjemo u opštini Bojnica, pokazujemo interesovanje Kine prema saradnji sa Bugarskom”, naglasio je Honbin, a prenela informativna služba bugarske vlade.
 
Predsednik državne “Tandžin agrobiznis kompani” Baj Žišen izjavio je da Kina namerava da investira još 20 miliona evra u poljoprivredu, pri čemu će deo sredstava biti usmeren na stočarstvo.
 
Bugarska, sa oko 110.000 kvadratnih kilometara, zauzima 22 odsto ukupne površine Balkanskog poluostrva. Ravnice zauzimaju oko 30 procenata ukupne teritorije Bugarske.