U ponedeljak počinje otkup kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve otkupiće 50.000 tona kukuruza ovogodišnjeg roda. Kukuruz će biti otkupljivan posredstvom „Produktne berze“ u Novom Sadu, a Direkcija će kupljeni kukuruz plaćati 18 dinara po kilogramu sa PDV, u roku od sedam dana od dostavljanja kompletne dokumentacije.
 
Otkup počinje, kako je saopšteno iz „Produktne berze“, u ponedeljak, u 8.00, i trajaće svakog radnog dana od 8.00 do 14.30, sve dok se ne otkupi predviđena količina. Kako bi se poštovala ravnomerna teritorijalna zastupljenost, svaki okrug će dobiti odgovarajuću kvotu koja će biti na raspolaganju za prodaju potencijalnim prodavcima. Prvi kontakt za prodaju neophodno je ostvariti sa „Produktnom berzom“ u Novom Sadu, putem telefona.
 
– Republička direkcija će otkupljivati kukuruz standardnog kvaliteta, sa maksimalom vlagom do 14 odsto, sa najviše osam odsto lomljenih zrna, do dva odsto defektnih zrna i do dva odsto nagorelih zrna – preciziraju na „Berzi“. – Kukuruz na ovaj način mogu da prodaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i zemljoradničke zadruge. Minimalna količina je 10 tona, a maksimalna 100 tona po nosiocu gazdinstva za individualni sektor, odnosno maksimalno 150 tona po zadruzi.