Kako podneti smanjenje plate?

PinterestFacebookTwitterShare

U uslovima globalne ekonomske krize, bankrota država a ne samo preduzeća, smanjenje plate možda i ne zvuči tako strašno u odnosu na gubitak posla. Ima li u takvoj situaciji uopše mesta za pregovore pre nego što to prihvatite? U vašem najboljem interesu bi moglo biti da prihvatite smanjenje, ali istovremeno možete biti proaktivni. Sastavite listu pitanja koja ćete postaviti šefu.
 
Koliko dugo će smanjenje trajati? Na to pitanje može biti teško dati odgovor, posebno ako je smanjenje rezultat opšteg pada poslovanja.

Hoće li smanjenje imati uticaja na vaše ostale povlastice? Ako da, koje i koliko? Povlastice od velike su važnosti za mnoge. Smanjenje se uobičajeno odnosi samo na platu i nije verovatno da će se odnositi na povlastice.
 
Hoće li se smanjiti plate svima u kompaniji ili samo nekim sektorima?
Uobičajeno, smanjenja plata se provode u celoj firmi. Ako to nije slučaj, možda biste hitno trebali da počente sa traženjem drugog posla.
 
Od kada će smanjenje početi? To morate znati kako biste unapred mogli da planirate svoje finansije.
 
Još jedna stvar koju trebate da istražite jeste hoće li smanjenje uticati i na bonuse. Ponekad, posebno za one zaposlene u prodaji, bonusi ne podležu smanjenjima budući da su određeni na osnovu ostvarenja prodajnih ciljeva. Ako se pak bonusi isplaćuju svima, to znači da se određuju na osnovu profitabilnosti cele firme, pa je moguće da budu ukinuti dok dobit ne poraste. Na bonuse, posebno ako ne radite u prodaji, biste trebali gledati kao povlastice koje nisu stalne.
 
Pored plate i povlastica, najvažnije za većinu ljudi je vreme. Ako je smanjenje plate neizbežno, možda možete dogovoriti dodatne neplaćene slobodne dane. Na primer, ako se traži da pristanete na smanjenje plate od 10 odsto, možete pitati za jednako smanjenje radnog vremena.