Šojble: London uskoro u evrozoni

PinterestFacebookTwitterShare

Britanija će morati da se odrekne funte i pridruži zajedničkoj evropskoj valuti “brže nego što ljudi misle”, izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.
 
“Evro će na kraju biti zajednička valuta cele Evropske unije uprkos aktuelnoj krizi u zemljama evrozone”, rekao je Šojble.
 
On je dodao da poštuje odluku Britanije da zadrži funtu, ali opstanak i eventualna stabilizacija evra ubediće one koje nisu članice da se pridruže evrozoni. “To bi se moglo dogoditi mnogo brže nego što neki u Britaniji misle”, kaže Šojble.
 
Šojble je rekao da će Nemačka i dalje insistirati na porezu na finansijske transakcije za koji London veruje da će biti na štetu interesa Britanije.
 
U međuvremenu, prema dokumentu koji je “Daily Telegraph” juče objavio, navodi se da je Berlin izradio radikalne planove za jedno novo nametljivo evropsko telo koje će moći da interveniše direktno u “problematičnim” zemljama.
 
Bivši britanski premijer Džon Mejdžor upozorio je sinoć da rastuća integracija zemalja evrozone preti demokratiji u tim zemljama. On je televiziji “Al Jazeeraa” rekao da će bogatije zemlje evrozone predvođene Nemačkom i Francuskom insistirati na “stvaranju fiskalne unije”.
 
“Fiskalna unija znači zajedničku kontrolu nad budžetima i fiskalnim deficitima”, rekao je Mejdžor.