Magazin Life obeležava 75 godina od osnivanja

PinterestFacebookTwitterShare

Američki magazin Life, koji se proslavio svojim fotografijama, povodom 75 godina od osnivanja izabrao je najgore i nabolje naslovne stranice.
 
Magazin, koji su nekada kritikovali da je namenjen ljudima “koji ne znaju da čitaju”, postao je neverovatan hit 1936. godine i nastavio je da objavljuje fotografije iz Drugog svetskog rata, prirodnih katastrofa, holivudskih zvezda i turbulentnih događaja 1960-tih.
 
Na svom vrhuncu 1940-tih magazin je imao tiraž od 13,5 miliona primeraka nedeljno. Magazin je poslednji put objavljen 2007. u štampanom izdanju, a sada postoji kao sajt.
 
Urednici sajta pregledali su više od 2.200 fotografija sa naslovne strane i izabrali 75 koji su ih obeležili, među kojima su Vinston Čerčil, Merilin Monro i čuvena naslovnica sa Sofijom Loren u providnoj crnoj haljini. Oni su, takođe, priznali da je bilo nekoliko promašaja, među njima fotografija objavljena 1973. na naslovnoj strani na kojoj je lutka sa maramom, kao i fotografija koja prikazuje petla.


Bob Salivan, direktor odeljenja Life Books, rekao je da je magazin, kada se pojavio, postao preko noći “hit u rangu američkog idola”, i postao je još popularniji kao rezultat Drugog svetskog rata.
 
“Namera nije bila da Life bude ratni magazin, ali to je ono što se dogodilo. Jednostavno, rat je ispričan fotografijama na do tada neviđen način”, rekao je Salivan.