Bajatović: Moguć jeftiniji gas za Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović najavio je mogućnost da Srbija sa ruskim “Gaspromom” sklopi dugoročni aranžman koji bi joj omogućio da narednih deset godina dobija 10 odsto jeftiniji gas.

Uoči posete predsednika Upravnog odbora “Gasproma” Alekseja Milera Srbiji, Bajatović je rekao da će glavne teme biti jačanje strateškog partnerstva sa Rusijom i dolazak novih investicija i ruskih firmi u Srbiju.

“Poseta čelnika “Gasproma” značajna je sa nekoliko aspekata: razgovaraće se o “Banatskom Dvoru”, Južnom toku, dolasku Gasprom banke, ali i mogućnosti sklapanja dugoročnog aranžmana o nabavci gasa, po kojem bismo dobijali gas po znatno nižoj ceni”, naveo je Bajatović u intervjuu “Presu”.

On objašnjava da bi to bio sporazum od najmanje 10 godina, po kojem bi cena gasa bila najmanje 10 odsto niža. “Za tu nižu cenu mi se zauzvrat obavezujemo da se u određenom periodu, a to je najverovatnije decenija, snabdevamo isključivo ruskim gasom”, rekao je Bajatović.

On je dodao da će centralni događaj posete čelnika “Gasproma” biti puštanje u rad “Banatskog Dvora”, u ponedeljak, 21. novembra, kao i dalja ulaganja u to zajedničko preduzeće.

Prema njegovim rečima, razgovaraće se i o početku radova na Južnom toku – kako će se i kada u Srbiji graditi, kao i o investicijama “Srbijagasa” u taj projekat.

On kaže da bi od 1,4 milijarde evra koliko će biti uloženo u ovaj magistralni tok, “Srbijagas” trebalo da investira oko 200 miliona evra, i to krajem 2012, odnosno početkom 2013. godine.

Bajatović najavljuje da bi u Srbiju trebalo da dođu nove investicije i nove ruske firme, među kojima Gasprom banka, koja treba da bude prateća banka za velike investicije u energetskom sektoru.

“Što se novih investicija tiče, mislim da bismo mogli da razgovaramo i o izgradnji gasnih elektrana u Srbiji. Procena je da bi u budućnosti to mogao da bude centar izvoza za jugoistočnu Evropu”.

Upitan da li će se pokrenuti pitanje srpskog udela u “Jugorosgasu”, Bajatović kaže da je to pitanje već pokrenuto. “Znamo da je sada taj odnos 75 prema 25 odsto i mi težimo da se udeo srpskog vlasništva poveća”.