Iz Vojvodine izvezeno agrarnih proizvoda za milijardu dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Iz Vojvodine je u prvih devet meseci ove godine izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za nešto više od milijardu dolara, dok je u isto vreme vrednost uvoza bila oko 300 miliona dolara, navedeno je u najnovijem izveštaju pokrajinske Privredne komore (PKV).

Vrednost spoljnotrgovinske razmene agrarnih proizvoda u prva tri ovogodišnja kvartala je za 36,6 odsto veća, nego u istom lanjskom periodu, a posmatrano pojedinačno izvoz je porastao za oko 42 procenta, a uvoz je viši skoro 27 odsto.

Ostvareni suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od oko 733 miliona dolara, veći je za 52,6 procenata u odnosu na prošlogodišnji devetomesečni period a taj trend rasta ostvaren je znatnim povećanjem izvoza kukuruza.

Vrednost izvoza najrasprostranjenije domaće žitarice bila je veća od 235 miliona dolara, što je više od ukupne prošlogodišnje vrednosti izvoza kukuruza.

Osim kukuruza, na inostrana tržišta plasirani su i pšenica, soja u zrnu i ulje od te biljke, rafinisano suncokretovo ulje, voće i povrće, šećer, mlinski proizvodi i druga roba.

Prema podacima PKV, ukupna spoljnotrgovinska razmena Vojvodine u prvih devet meseci vredela je više od 7,8 milijardi dolara, od čega je vrednost izvoza oko 3,3 milijarde tako da je spoljnotrgovinski deficit pokrajine, od oko 1,2 milijarde dolara, porastao 5,3 procenata u odnosu na isti lanjski period.