Uskoro početak izgradnje u naselju Dr Ivan Ribar

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić najavio je da će do kraja godine početi radovi na izgradnji stanova u beogradskom naselju “Dr Ivan Ribar”, a u okviru programa masovne stanogradnje Vlade Srbije.

U ovom trenutku smo završili sve neophodne predradnje da bi se gradilište otvorilo, a one podrazumevaju izradu idejnog projekta, glavnog projekta, raspisivanje neophodnih javnih nabavki, kazao je Dulić i dodao da će tender za izvođača radova biti raspisan veoma brzo.
 
On je dodao da realizacija projekta kasni par meseci, jer je na zemljištu predviđenom za izgradnju bilo naseljeno nekoliko desetina romskih porodica.  U toku je njihovo raseljavanje, naveo je Dulić i istakao da će te porodice biti raseljene u skladu s međunarodnim standardima.
 
Prema njegovim rečima, naselje u Novom Beogradu sa oko 800 stanova biće izgrađeno po istom modelu po kome se radi naselje na mestu nekadašnje kasarne “Stepa Stepanović” na Voždovcu, a završetak radova se očekuje za 16 meseci.
 
Ministar prostornog planiranja je kazao da će cene biti “atraktivne” i da će ih objaviti kada bude počela izgradnja.  Cene stanova na Novom Beogradu biće ispod tržišnih i saopštićemo ih vrlo brzo, rekao je Dulić i izrazio očekivanje da će biti i niža od 1.290 evra po kvadratnom metru, za koliko se prodaju stanovi na Voždovcu.
 
On je istakao i da će prvi stanovi koji se grade na mestu kasarne “Stepa Stepanović” biti useljeni na proleće, a završetak celog naselja se očekuje do kraja 2012.  Radovi u naselju na mestu kasarne “Stepa Stepanović” idu dobro i na tom gradilištu danas radi oko 10.000 ljudi, a očekujemo da će do kraja izgradnje biti uposleno oko 30.000 ljudi, kazao je ministar.
 
U ovom trenutku je, od ukupno 4.500 stanova, u prodaju pušteno oko 2.000 stanova. Već je prodato oko 1.500, odnosno za 1.200 stanova su zaključeni ugovori, a oko 300 se nalazi u proceduri, precizirao je Dulić i dodao da bi ovih dana u gradilište trebalo da budu udju i poslednji izvođači.
 
Na pitanje da li će sličnih projekata biti i u drugim mestima Srbije, on je rekao da je procenjujeno da u ovom trenutku “ne postoji takva potražnja za stanovima da bi država morala da interveniše i niveliše tržišne cena ulaskom u stanogradnju i u drugim gradovima”.