Izraelska kompanija”Avitel” hoce da proizvodi hranu u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Rukovodioci izraelske kompanije “Avitel” zatražili su podršku ministra infrastrukture i energetike Milutina Mrkonjića i srpskog Ministarstva poljoprivrede da u Srbiji uz pomoć najmodernije tehnologije koja se u Izraelu odavno primenjuje, organizuju proizvodnju hrane, koristeći toplu vodu koja nastaje kao nusproizvod u termoelektranama.

“U svetu nema dovoljno hrane i biće je još manje, dok cene stalno rastu. Opredelili smo se da našu tehnologiju ponudimo Srbiji koja ima ono što Izrael nema: plodnu zemlju, pogodnu klimu i vodu”, istakli su predsednik i direktor izraelske kompanije Meir Avital i Asaf Dotan, na sastanku sa ministrom Mrkonjićem.

Opredelili smo se za Obrenovac zbog blizine termoelektrane koja izbacuje toplu vodu i većeg zemljišnog fonda kojim raspolaže i koji bi se koristio za proizvodnju skupljih biljnih kultura, posebno začinskog bilja, kazali su rukovodioci te kompanije.

Izraelci su pokrenuli eksperimentalnu proizvodnju začinskog bilja i salata u Svilajncu na površini od 10 hektara, jer u tom poslu imaju pozitivna iskustva, pa tako, kako kažu, samo začinski luk “vlašac”, koji je izuzetno tražen na tržištu, može da donese godišnje oko 120.000 evra prihoda po hektaru.

Predstavnicima izraelske firme posetiće ovih dana i Ministarstvo poljoprivrede i TE “Nikola Tesla” u Obrenovcu, kada će biti poznato da li će topla voda iz obrenovačke termoelektrane kao do sada završavati u Savi ili će biti iskorišćena kao energent za zagrevanje zelenih bašti u okolini Obrenovca.