Američki Kongres proglasio picu zdravom hranom

PinterestFacebookTwitterShare

Pica je zdrava, tako tvrdi američki Kongres, jer je paradajz pire koji se koristi u pravljenju pizze klasifikovan kao povrće, prenosi Al Džazira Balkan.


Nakon lobiranja prehrambene industrije, Kongres je podržao novi plan o obrocima u američkim školama na kojima se i dalje nalaze i pica i pomfrit.

To je poraz za predsednika Baraka Obamu, koji se zalaže za uvođenje zdravijih obroka za učenike. Neki ovu odluku Kongresa nazivaju besmislenom.

Picu i pomfrit voli većina Amerikanaca, posebno deca, ali to nije hrana koju bi doktor preporučio kao deo uravnotežene ishrane. Prehrambene navike mladih Amerikanaca su glavni razlog zbog kojeg je svaki šesti od njih gojazan.

“Kako možemo biti sigurni da po ceo dan ne služite krompir i picu”, kaže predsednik SAD-a Barak Obama.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a uvelo je nove standarde za porcije hrane u školama. Zbog tih propisa, pica je mogla da bude izbačena sa jelovnika. Ostala je zato što je trenutno kvalifikovana kao povrće, zahvaljujući sosu od paradajza koji se koristi u pripremi.

Mogao je biti izbačen i pomfrit, koji se svakog dana služi u većini škola. Ali sada je Kongres odlučio da blokira ova ograničenja, nakon zahteva moćne prehrambene industrije.

“Za mnogu decu koja su deo federalnog školskog programa, ovo je primarni izvor hranjivih stvari tokom dana. Zato se moramo potruditi da im služimo hranu koju će jesti”, kaže Kreg Nasz iz američkog Instituta za smrznutu hranu.

Odluka je razbesnela aktiviste koji u školama žele zdravu hranu. 

“Kongres je stavio interese industrije pice i pomfrita iznad interesa naše dece i njihovog zdravlja”, kaže Margo Vutan iz Centra za nauku u interesu javnosti.

I mnogi roditelji su nezadovoljni:

“Smeće. To ne spada u školske obroke.”

“Ne želim da deca izgledaju poput mene.”

Grupa penzionisanih generala smatra odluku Kongresa “nacionalnom sramotom”, jer se svaki četvrti mladi Amerikanac danas smatra pregojaznim za vojnu službu.