Više od 40 odsto svetske populacije nema pristup WC-u

PinterestFacebookTwitterShare

Više od 40 odsto svetske populacije nema pristup WC-u, piše CNN. Tih 2,6 milijardi ljudi uglavnom žive u siromašnim delovima Azije i Afrike i svakodnevno se suočavaju sa istim problemom – kako naći žbun ili prazan voz gde bi mogli da obave nuždu uz malo privatnosti.


Između 1990. i 2008, udeo svetskog stanovništva koji je imao pristup osnovnim sanitarijama porastao je samo 7 odsto, na 61 odsto svetske populacije. U mnogim zemljama u razvoju, porast broja korisnika mobilnih telefona se širi brže od porasta broja onih koji imaju pristup toaletu. U Tanzaniji, na primjer, navodi CNN, polovina stanovništva ima mobilni telefon, ali samo 24 odsto njih ima ono što možemo nazvati normalnim toaletom.

A verovali ili ne, svet već 10 godina obeležava i Svetksi dan WC-a (19. novembar), kada se, pored ostalog, želi skrenuti pažnja na krizu, te žele izneti moguća rešenja ovog problema.

Sanitarna kriza nije samo uvreda za dostojanstvo. Ona rezultuje time da se svakodnevno na stotine tona izmeta i urina direktno oslobađaju u reke, jezera, okeane, predstavljajući za čoveka i životnu okolinu zdravstveni rizik.

Svaki dan u svetu umre više od 4.000 dece koja su obolela zbog sanitarne krize. U polovini bolničkih kreveta u zemljama u razvoju leže pacijenti čije bolesti se mogu povezati sa lošim higijenskim uslovima.