Za izgradnju energetskih objekata u Srbiji devet milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji bi u narednih pet do sedam godina kroz strateška partnerstva trebalo da bude izgrađeno 14 većih i devet manjih hidroelektrana, dve termoelektrane, dve gasne elektrane i gasovod “Južni tok”, izjavio je izvršni direktor za razvoj u “Srbijagasu” Miroslav Malobabić.

Planirano je da u te projekte bude uloženo od osam do devet milijardi evra, a zainteresovani investitori su iz Rusije, Nemačke i Italije, naveo je Malobabić.

On je podsetio da “Južni tok”, za koji je završena studija izvodljivosti kroz Srbiju, treba da prođe u kroz našu zemlju u dužini od oko 470 kilometara i da bude kapaciteta 36 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ukupna cena izgradnje “Južnog toka” kroz Srbiju se procenjuje na oko 1,5 milijardu evra, naveo je Malobabić i dodao da je u toku i modernizacija podzemnog skladišta gasa u Banatski dvor.

Kada je reč o potrošnji energije u Srbiji, Malobabić je naveo da je ukupna potrošnja energije u Srbiji oko 15 miliona tona ekvivalentne nafte godišnje i da Srbija uvozi 80 odsto nafte i 90 odsto gasa.

Srbija godišnje proizvede oko 260 miliona kubnih metara gasa, a uvozi oko 2,5 milijardi kubika gasa i 3,5 miliona tona sirove nafte, kazao je Malobabić.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), tražnja gasa u svetu do 2035. godine će porasti za 50 odsto, s tim što će njegov udeo u svetskoj potrošnji energenata dostići 25 odsto, naveo je Malobabić.

IEA ocenjuje da će svetska tražnja za gasom do 2035. godine dostići 5,1 bilion kubika, što je 1,8 biliona kubika više nego danas, rekao je on i podsetio da samo Rusija proizvodi 520 milijardi kubika gasa godišnje.

Procenjene svetske rezerve gasa su takve da pokrivaju predviđenu potrošnju gasa za minimum sledećih 70 godina, rekao je Malobabić.