EPS prinuđen da uvozi struju

PinterestFacebookTwitterShare

Upravni odbor EPS u petak je, kako nezvanično saznaje list “Novosti”, zaključio da je zbog izuzetno niskog vodostaja proizvodnja u hidrocentralama mala jer je za 50 odsto manja od plana, pa je zbog toga započeta proizvodnja struje u gasnim elektranama, ali i uvoz, kako bi se nadoknadio manjak na dnevnom nivou.
 

 
Iz EPS su tokom prošle sedmice saopštili da iako suša već nekoliko meseci utiče na proizvodne kapcitete, elektroenergetski sistem radi stabilno. Zbog potrošnje od oko 120 miliona kilovat-sati, neophodan uvoz struje od oko 12 miliona kvč na dan. Manju proizvodnju iz protočnih i akumulacionih hidrocentrala nadoknađuju termoelektrane, a punim kapacitetom rade i Panonske termoelektrane-toplane, koje dnevno proizvode 5,5 miliona kilovat-časova.

Zbog povećane potrošnje, dispariteta između prodajne i nabavne cene struje iz uvoza i proizvodene u gasnim elektranama, EPS će ove zime napraviti gubitak od 10 milijardi dinara. Prema planu proizvodnje struje za novembar 70 odsto bi trebalo da se proizvede u termoelektaranama, a 30 u hidroelektranama.

Struja će se uvoziti i tokom zime, ali znatno više nego proteklih godina. EPS je za devet meseci dobro poslovao i ostvario dobit od oko osam milijardi, ali će sve to istopiti zbog skupog uvoza i proizvodnje u gasnim elektranama, navodeno je, kako saznajemo, na sednici UO EPS.