Fabris: Crna Gora nije prezadužena

PinterestFacebookTwitterShare

Sadašnji nivo javnog duga, koji je prešao 44 odsto bruto društvenog proizvoda, još ne predstavlja opasnost i Crnu Goru svrstava u red umereno zaduženih zemalja. Mnogo je ispod proseka u Evropskoj uniji, gde iznosi 85 odsto BDP i daleko je ispod „mastrihtskih kriterijuma“ od 60 odsto.

Zato, još postoji mali prostor za nova zaduživanja u slučaju turbulencija u evrozoni. Moguće su sve opcije – bilateralni krediti, emisija evroobveznica ili aranžman sa MMF, čija delegacija boravi u Crnoj Gori radi razmene informacija o ekonomskim kretanjima i utvrđivanja projekcija za narednu godinu, kaže za naš list Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke.
 
“Aranžman iz predostrožnosti može da bude dobra opcija, ali u ovom trenutku to je teško komentarisati kada pregovori nisu ni počeli. Važno je kod bilo kakvog novog zaduživanja videti uslove kredita, kamate, rokove otplate ,” navodi Fabris.
 
On veruje u opstanak evra u Crnoj Gori. Način upotrebe evropske valute, kako kaže, razmatraće se u narednom periodu, u daljim pregovorima sa Evropskom unijom. “Lično sam optimista da će Crnoj Gori biti dozvoljeno da koristi evro, jer je reč o maloj zemlji koja ne može uticati na dešavanja u evrozoni. Ako bi se samo pogledalo naše ukupno učešće, onda se to može porediti sa nivoom statističke greške,” ocenio je Fabris.

On je dodao da bi zahtev za ukidanje evra doveo do negativnih posledica po Crnu Goru, a to nije interes EU, koja teži da obezbedi veći ekonomski rast i životni standard u našoj zemlji.