Svetski dan televizije – jednog od najuticajnijih medija

PinterestFacebookTwitterShare

Svetski dan televizije, koja se pojavila pre više od sedam decenija, a sada je jedan od najuticajnijih medija, biće obeležen u ponedeljak.

Reč je o mediju koji je dovoljno moćan da, kako veruju stručnjaci, u pojedinim državama, zavisnosto od stepena obrazovanja građana i životnog standarda, presudno utiče na formiranje javnog mnjenja. Televizija se, uprkos ekonomskoj krizi koja je pogodila medijski sektor i dalje „dobro drži“, a većina TV stanica i pored brojnih problema opstaje.

U Srbiji je registrovano stotinak televizijskih stanica, a TV prijemnike ima gotovo svako domaćinstvo – prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za prošlu godinu 98,7 odsto građana.

Pojedina istraživanja su pokazala da građani Srbije televiziju dnevno gledaju u proseku sat vremena više nego oni u Evropi. Iako, generalno, dosta vremena provode pred televizorim, građani Srbije nisu u potpunosti zadovoljni programom koji se emituje. Prema anketama, 31 odsto smatra da je potrebno manje komentara, dok je trećina protiv emisija u kojima se diskutuje o nekoj temi.

Dve trećine građana misle da je potrebno više programa iz kojih se nešto može naučiti, a nešto manje od polovine kaže da bi trebalo da bude veći broj inspirativnih tema.

Generalna skupština UN je 17. decembra 1996. godine, na 88. plenarnoj sednici, proglasila 21. novembar Svetskim danom televizije. Na taj dan je 1996. godine u Sedištu UN održan prvi Svetski televizijski forum, na kojem su se okupile ključne medijske ličnosti da govore o porastu značaja televizije za moderno. GS UN je tada pozivala sve države članice da obrate pažnju na Svetski dan televizije tako što će učestvovati u globalnoj razmeni programa, sa akcentom na teme poput mira, sigurnosti, društvenog i privrednog razvoja i poboljšanja kulturne razmene.