Lisovolik: Stagnacija ekonomskog rasta Evrope

PinterestFacebookTwitterShare

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik ocenio je da će ekonomski rast u Evropi verovatno stagnirati dogodine i da će Srbija time biti pogođena, jer posluje s evropskim tržištem.
 
“Situacija nije ružičasta, ali za Srbiju za sada prognoziramo rast od 1,5 odsto u 2012. godini”, rekao je Lisovolik za “Politiku”.
 
On je naveo da su tri najvažnija trgovinska partnera Italija, Nemačka i BiH te ocenio da će Italija očigledno biti u recesiji, a Srbija je sa njom povezana, ne samo preko izvoznih kanala, već i bankarskog sektora i stranih investicija. Drugi bitan trgovinski partner, dodao je on, je Nemačka, koja će imati pad privrednog rasta u odnosu na ovu godinu, a BiH je u znatnoj meri povezana sa Evropom.
 
Lisovolik je rekao da će, ukoliko u evrozoni budu zabeležene negativne stope rasta, a recesija u Italiji bude dublja od očekivane, procena za Srbiju postati previše optimistična.
 
“Pratićemo situaciju, analizirati šta se dešava. Važno je da kreatori ekonomske politike adekvatno reaguju i da fiskalna situacija bude pod kontrolom”, poručio je Lisovolik.