Most na Adi danas dobija predlog za ime

PinterestFacebookTwitterShare

Jedan od novijih simbola Beograda, most na Adi, danas će dobiti ime. Ako je suditi prema najčešćim predlozima građana, mogao bi da se zove Most preko Ade. Komisija za imenovanje ulica i trgova doneće konačnu odluku na osnovu predloga građana, među kojima po brojnosti prednjači upravo ovaj.
 


Predsednik Komisije za imenovanje trgova i ulica Slobodan Stanimirović kaže da je na adresu Komisije stiglo oko 200 predloga, dok su građani u šetnji mostom u avgustu dali više od 13.000 predloga. Stanimirović ipak nije mogao da potvrdi da će most zaista dobiti naziv Most preko Ade, iako je ova opcija najviše puta predložena.

Građanima je stalo do toga da most dobije ime, o čemu svedoči i to da su zaista aktivno učestvovali u davanju imena, tako da imamo rekordan broj predloga. Komisija će svakom predlogu sa posebnom pažnjom pristupiti, a oni koji su na adresu Komisije slali predloge biće obavešteni pismeno s obrazloženjem da li je njihov predlog prihvaćen ili ne.
 
Komisija broji 15 članova, a pored toga svoju ocenu predloga davaće i ljudi iz stručne službe koju čine lingvisti, istoričari, umetnici i drugi, kaže Stanimirović.

Beograđani bi, ako je suditi prema najčešćim predlozima, najviše voleli da novi most dobije ime i po pokojnom patrijarhu Pavlu, a zatim slede imena ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića i tenisera Novaka Đokovića. Stigli su i predlozi da se most nazove Đilasov most po aktuelnom gradonačelniku Draganu Đilasu, tu su i „Nikola Tesla”, „Ivo Andrić”, „Nenad Bogdanović”, po pokojnom gradonačelniku, kao i “Draža Mihailović”.

Kada su razmišljali o imenu, mnogi Beograđani su se rukovodili njegovim izgledom koji ih je podsetio na „lepezu”, „žirafu”, „harfu”. Predsednik Komisije je naglasio i da su pojedini Beograđani imali želju da se most nazove njihovim imenom.

Inače, most preko Save, koji urbanističkim, saobraćajnim, ekološkim i estetskim kvalitetima predstavlja najnovija dostignuća u oblasti mostogradnje, trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da bude otvoren za saobraćaj 15. decembra.
 

Poslednji korak – glasanje u Skupštini grada
 
Predsednik komisije Slobodan Stanimirović kaže da ako most dobije ime po nekom pojmu, mora postojati jasno objašnjenje zašto je tako. U slučaju dodele imena po nekoj poznatoj ličnosti, bilo da je u pitanju most, trg ili ulica, mora da prođe tri godine od smrti te osobe. Stanimirović je podsetio da je jedini izuzetak od tog pravila napravljen kada je patrijarh Pavle, odmah nakon smrti, dobio bulevar sa svojim imenom. Kada komisija izabere ime, ta odluka biće prosleđena Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu koje treba da da saglasnost, posle čega predlog ide na glasanje u Skupštini grada.