Nafta ispod 98 dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Cene sirove nafte pale su danas na azijskom tržištu ispod 98 dolara za barel, nakon što je jedan kineski zvaničnik izjavio da je izvesno da svet tone u dugotrajnu recesiju.

Nafta za orijentacionu isporuku u decembru je u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu bila u porastu 10 centi, na 97,51 dolar za barel. Taj termin isporuke je u petak zaključen na 97,41 dolar za berel, u padu 1,41 dolar u odnosu na prethodni dan.

Marka “brent” za isporuku u januaru se na londonskoj berzi ICE ugovara 12 centi u porastu, po 107,68 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Kineski državni mediji su preneli da je vicepremijer te zemlje Vang Chišang, koji nadgleda trgovinu i finansije, ovog vikenda izjavio da je svetska ekonomska situacija “krajnje ozbiljna” i da će se njegova zemlja usredsrediti na domaće izazove.

Vlasti Singapura saopštile su danas da očekuju da njihova ekonomija iduće godine ojača svega jedan odsto, znatno manje od ovogodišnje ekspanzije od pet procenata.

Sirova nafta je poskupela u odnosu na nivo od 75 dolara, zabeležen 4. oktobra, podstaknuta znacima da će američka ekonomija ove godine izbeći recesiju.

Cene te sirovine su se, međutim, povukle sa prošlonedeljnog četvoromesečnog maksimuma od iznad 103 dolara za barel jer trgovci procenjuju da li slaba globalna ekonomija opravdava dalji rast cena.

Međunarodni monetarni fond je u septembru prognozirao rast svetske ekonomije od četiri odsto u 2012.