Rusija i Turkmenija zahladnele odnose zbog gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija i Turkmenija su zahladnele odnose jer je drugi čovek Gasproma Aleksandar Medvedev rekao da ne veruje da Turkmenija ogromne reserve gasa kako se hvali.

Naime, Turkmeni tvrde da je britanska kompanija „Gaffney Cline Associates“ 11. oktobra imala u Ašhabadu prezentaciju druge etape nezavisne analize, po kojoj su na gasnom polju Južni Joloton – Osman i Minara i Jašlar, maksimalne zalihe od 26 triliona kubnih metara gasa. Ako je to tačno, Turkmenija izbija na drugo mesto po zalihama gasa u svetu.

U petak je Aleksandar Medvedev na TV kanalu Rusija rekao da u „Gaspromu“ ne veruju u najnovije brojke o zalihama turkmenskog gasa.  Medvedev je rekao da u „Gaspromu“ odlično poznaju geološke analize, napravljene još u sovjetsko vreme, kad je i počela eksploatacija gasa u Turkmeniji.

Niko ne spori da Turkmenija ima gasa, ali u „Gaspromu“ tvrde da ne postoje prave analize stvarnih rezervi. Osim toga eksploatacija gasa na novim poljima će biti tehnološki vrlo složena. 

Još 2004. „Gasprom“ se obavezao da raširi gasnotransportni sistem „Srednja Azija – centar“, prihvatajući uslov da Turkmenija napravi nezavisnu ekspertsku analizu rezervi gasa. U „Gasprom“ analiza nikad nije stigla.

Turkmeni su 2008. objavili da je britanski „Gaffney Cline Associates“ procenio zalihe gasa na bušotini Južni Eleton – Osman i Jašlar na oko četiri triliona kubnih metara kao i mogućih 14 triliona. Međutim, 2011. procena zaliha na tom istom gasnom polju porasla je na 26 triliona kubnih metara gasa. A onda su u Turkmeniji saopštili da imaju ukupne zalihe od 71,21 milijardu tona „plavog goriva“.

Turkmenski planovi sa gasovodom „Istok – Zapad“ će samo požuriti Moskvu da što pre izgradi „Južni tok“, kako bi Rusi već bili prisutni u južnoj Evropi. U Moskvi tvrde da imaju dovoljno svog gasa i za „Južni tok“.

Turkmeni su već imali konflikte sa „Gaspromom“. Pre nekoliko godina dogodila se eksplozija na gasovodu koji vodi ka Rusiji na granici Turkmenije. U Ašhabadu su okrivili „Gasprom“ da su bez najave zatvorili gasovod jer im nije odgovarala cena. Insistirali su da troškove popravka plati Rusija. Spor je, ipak,izglađen.