Jeremić: Kina najveći investitor u Srbiji 2012. godine

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji sa privrednom delegacijom Srbije u kojoj su predstavnici Elektroprivrede Srbije i Telekoma boravi u poseti kineskoj provinciji Guandong izjavio je danas da je realno očekivati da 2012. godine Kina bude najveći investitor u Srbiji.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je prošlog meseca EPS potpisao Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane “Nikola Tesla” B3 i realizaciji energetskih projekata čija je ukupna investiciona vrednost dve milijarde evra.
 
Navodeći da su u toku pripreme za početak ovog projekta, Jeremić je istakao da će to biti “prva kineska investicija te vrste u Evropi”, koja je u Kini izazvala veliko interesovanje.

“Ona je otvorila vrata za nove investicije u Srbiju i privredna delegacija koju sam predvodio u Kini, imala je razgovore oko ulaganja u oblast proizvodnje telekomunikacione opreme i drugih visokih tehnologija. Ovo je potencijalno izuzetno velika investicija. Očekujemo da bi pregovore o tome naši stručni timovi mogli da završe već do kraja godine”, kazao je Jeremić.
 
On je, takođe, naglasio da su politički odnosi Kine i Srbije odlični i da takve odnose treba iskoristiti da bi se napravio značajan iskorak u ekonomskoj saradnji.
 
Jeremić se u Guandongu sastao sa rukovodstvom te provincije i predstavnicima kompanija iz oblasti energetike i telekomunikacija koje su zainteresovane za ulaganja u Srbiju. Provincija Guandong, koja ima 140 miliona stanovnika važi za najbogatiju u Kini. Samo prošle godine njen finansijski prihod iznosio je oko 780 milijardi dolara, što je sedmina ukupnog prihoda Kine.