Gasprom banka spremna za Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Upravnog odbora ruske kompanije Gasprom Aleksej Miler kaže da je Gasprom banka spremna da otvori filijalu u Srbiji.
 
Miler je kazao da je to jedno od pitanja o kojima će danas razgovarati sa zvaničnicima u Srbiji.
 
Generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović kazao je da očekuje da će za nekoliko dana osiguravajuća kuća Sogas Srbija dobiti dozvolu za rad. Bajtović je kazao i da Gasprom banka želi da dođe na tržište Srbije i podsetio da je tu već prisutna Moskovska banka. “To znači da bismo imali zaokruženo prisustvo državnog i privatnog ruskog kapitala u finsijskom sektoru Srbije”, kazao je on. 

Ruska osiguravajuća kompanija Sogas je ćerka-firma Gasproma. 

U Narodnoj banci Srbije (NBS) kazali su krajem oktobra da Srbijagas i ruski Sogas moraju da dopune dokumentaciju za izdavanje dozvole za rad za zajedničke osiguravajuće kompanije u Srbiji. 

Srbijagas i ruski Sogas podneli su NBS zahtev za osnivanje zajedničke osiguravajuće kućekoja će se baviti neživotnim osiguranjem i za koju je neophodan minimalni osnivački kapital od 4,5 miliona evra. 

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je u maju koncentraciju na tržištu koja će nastati zajedničkim ulaganjem Srbijagasa i ruskog Sogasa u osiguravajuću kompaniju u Srbiji, a ta odluka je doneta je u skraćenom postupku. 

Prema ranijim informacijama iz Srbijagasa, osnivački kapital nove osiguravajuće kuće biće šest miliona evra, od kojih će 2,9 miliona evra izdvojiti Srbijagas, a preostalih 3,1 milion ruska strana koja će biti vlasnik 51 odsto Sogasa.