Izvoz jabuka veći skoro za polovinu

PinterestFacebookTwitterShare

“Da je voćarska proizvodnja u Srbiji jedna od najprofitabilnijih grana poljoprivrede potvrđuju rezultati ovogodišnjeg izvoza, posebno jabuke, koji  je za prvih deset meseci bio veći  za 45 odsto nego u 2010” , ocenio je za Radio-televiziju Vojvodine Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

 
Milovanović je o poljoprivredi govorio na tematskoj godišnjoj skupštini Društva agrarnih novinara DAN,  “Jabuka – naša izvozna šansa“, koja je održana 17. novembra u Novom Sadu.
 
“Prošla godina  je bila vrlo dobra jer je ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iznosio  45 miliona dolara, od čega je 70 odsto bilo plasirano na  tržište  Ruske Federacije, koje je ujedno i najveći potrošač srpske jabuke, a ostatak delom na tržište regiona  i Evropske unije”, naglasio je pomoćnik ministra i dodao da sadašnja dinamika ukazuje da će suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni  u  obalasti agrara u 2011. biti oko milijardu i petsto miliona dolara (za petsto miliona dolara više nego u 2010. rekordnoj  godini).

 
“Sasvim sigurno je da je poljoprivrede svetla tačka i da je to sektor u koji vredi ulagati. Zato, s pravom očekujemo veći agrarni budžet u kojem će imperativ biti razvoj stočarstva. Sa druge strane, sredstva će biti usmerena  i na ostale sektore – u smislu investicione podrške, kako direktnim plaćanjima tako i merama podsticajnog karaktera u vidu investicione podrške, kojima će država deo svojih  sredstava  bespovratno davati korisnicima”, rekao je Milovanović.
 
Ipak, kako je podsetio, prioritet nad prioritetima jeste  isplata obaveza koje su nastale ove godine, što je deo dogovora sa udruženjima poljoprivrednika. Premije za mleko i direktna davanja po grlu isplaćivaće se kvartalno.
 
Tematskom  delu  skupštine DAN prisustvovao je i dr Zoran Keserović, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, koji je govoreći  o savremenim tehnologijama, ukazao na činjenicu da po prinosima u proizvodnji jabuke pariramo razvijenom području Južnog Tirola.
 
Fruška Gora može da postane treće područje  u Evropi po  proizvodnji  jabuka  a u tom smislu  ohrabruje podatak da  je u poslednjih nekoliko godina podignuto oko 700 hektara savremanih zasada, najnovijeg sortimenta, sa protivgradnom mrežom, sistemima za navodnjavanje i  protiv smrzavanja.