“Banatski dvor” pušten u rad

PinterestFacebookTwitterShare

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru pušteno je danas u rad, uz ocenu predsednika Srbije Borisa Tadića da je to potvrda ispravnosti odluke o strateškom partnerstvu sa Gaspromom i da Srbija ima potencijal da postane važno energetsko čvorište u jugoistočnoj Evropi.

 
Predsednik Tadić izrazio je danas zadovoljstvo nivoom saradnje sa kompanijom Gasprom, kao središtem ekonomske saradnje Srbije i Rusije i istakao da postoji interes da NIS širi svoj energetski uticaj ne samo u regionu jugoistočne, već i srednje Evrope.

 
Tadić je, ističući važnost postojanja kapaciteta za skladištenje energenata, podsetio na probleme koje je Srbija imala pre nekoliko godina zbog blokada isporuka ruskog gasa, zbog čega su trpeli i privreda i domaćinstva.
 
“Imali smo štete zbog toga što tada nismo imali pune kapacitete gasnog skladišta, sada ih imamo. Građanima smo obećali da ćemo završiti taj posao i evo završili smo ga kroz saradnju Srbijagasa i Gasproma”, rekao je Tadić u Banatskom Dvoru.

 
Prema Tadićevim rečima, pokazalo se da je odluka o strateškom partnerstvu s “Gaspromom” bila ispravna i ono će biti uspešno i u budućnosti.
 
“Verujem da će Srbijagas uspeti da se izbori sa ekonomskim teškoćama, da će u narednom periodu doći do novih investicija u razvoj, ne samo u domenu nafte i gasa, već i oblasti proizvodnje električne energije”, kazao je Tadić.
 
Sa predsednikom Tadićem, skladište u Banatskom Dvoru su posetili i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Tadić je rekao da će sa Milerom danas razgovarati o budućoj saradnji Srbije i “Gasproma” i realizaciji projekta gasovoda Južni tok.
 
Predsednik Srbije je dodao da će se razgovori o Južnom toku voditi i u budućnosti, jer odluke treba da donesu kako ruske energetske kompanije, tako i političko rukovodstvo te zemlje.
 
Upitan da li se i dalje planira da jedan od krakova Južnog toka prođe kroz Republiku Srpsku, Tadić je rekao da će, kad god bude bio građen gasovod kroz Srbiju, jedan krak ići ka BiH.
 
“Srbija nikada neće ostaviti RS bez gasnog snabdevanja, a time ni BiH, uostalom i u kriznom vremenu Srbija je bila od pomoći pri snabdevanju stanovništva u toj nama susednoj zemlji”, podsetio je Tadić.