U Rafineriji nafte Pančevo pušten novi komandni centar

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler pustio je danas u rad novu komandnu salu u Rafineriji nafte Pančevo u okviru postrojenja za hidrokreking i hidroobradu.
 
Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti povećanja efikasnosti proizvodnje i finansijske stabilnosti Petrohemije Pančevo. Tim događajima prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić.
 
Modernizacija Rafinerije nafte Pančevo, vredna oko 547 miliona evra, počela je juna 2009. godine i treba da bude završena do kraja 2012. godine a u izgradnju postrojenja za hidrokreging i hidroobradu biće uloženo 396 miliona evra.
 
Realizacija projekta za modernizaciju omogućiće povećanje obima prerade u rafineriji do maksimalno 4,8 miliona tona derivata, što će biti dovoljno za potrebe srpskog tržišta i izvoz u zemlje na Balkanu. Posle dostizanja projektovanog kapaciteta, obim proizvodnje benzina iznosiće 638.000 tona godišnje, a povećaće se i proizvodnja evrodizela sa današnjih 230.000 tona na više od 1,5 miliona tona godišnje.
 
Sporazum koji su potpisali NIS i predstavnici vlade o Petrohemiji predviđa izlazak te kompanije iz operativnih gubitaka posle prve faze investicija koja će podići uposlenost kapaciteta fabrike do skoro 100 odsto. Neophodna ulaganja u iznosu od 62 miliona evra biće obezbeđena preko bankarskih kredita, uz garanciju Republike Srbije.
 
Takođe, sporazumom je predviđeno restrukturiranje dugova Petrohemije prema Vladi Srbije, Srbijagasu, EPS-u, NIS-u i drugim poveriocima, posle kojeg će uz realizaciju investicija najveći akcionari Petrohemije biti NIS (33,6 odsto), država Srbija i državne kompanije, a predviđeno je i proširenje menadžmenta Petrohemije stručnjacima sa međunarodnim iskustvom u kriznom upravljanju kompanijama.
 
Kompleks hidrokreginga i hidroobrade je najveći objekat koji se gradi u okviru programa modernizacije Rafinerije i predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, koji su potpisale Republika Srbija i “Gasprom njeft”. Ostatak novca biće investiran u izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika, kao i na modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture fabrike i realizaciju ekoloških projekata.
 
Taj kompleks će omogućiti povećanje obima prerade u pančcevoj rafineriji do 4,8 miliona tona nafte godišnje, čime će biti zadovoljene ne samo potrebe srpskog tržišta, već i omogućen izvoz u zemlje balkanskog regiona.
 
Predsednik Tadić i Miler obišli su posle potpisivanja modernizovani kompleks i upoznali se sa proizvodnim procesima.