Pijani muževi ubili 44 žene!

PinterestFacebookTwitterShare

U porodičnom nasilju od početka godine ubijene 44 žene, dve su još u komi, a više od 6.000 porodica je imalo iskustva sa nasiljem, rekla je državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević.


U Srbiji su od početka godine 44 žene ubijene u porodičnom nasilju, a više od 6.000 porodica je imalo iskustvo sa tim problemom, rečeno je danas na predstavljanju kampanje “Ne okreći leđa nasilju. Prijavi ga”, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici.
Najavljujući da će kampanja trajati 16 dana, od 25. novembra do 10. decembra, ona je istakla da brojke ne moraju da znače da je nasilje u ogromnom porastu, koliko da su ljudi ohrabreni da prijave nasilje i time pokušaju da život uzmu u svoje ruke i zaštiti sebe i decu.

Ukazujući da su deca, u oko 50 odsto slučajeva, svedoci nasilja, Lakićević je navela da se porodično nasilje reflektuje na sve segmente života.

Sigurno da je ono uzrok porasta vršnjačkog nasilja u školama, jer deca u ranom uzrastu usvajaju model ponašanja rešavanja konflikta nasilja”, rekla je Lakićević.

Ona je istakla i da je poruka 16 dana aktivizma da je nasilje problem svih i da ne možemo da budemo nemi svedoci nasilja već da imamo obavezu da nasilje prijavimo i ne okrenemo leđa.

Lakićević je podsetila da su u ovoj godini dva pripadnika MUP-a stradala po dolasku na prijavu zbog porodičnog nasilja i da država ima obavezu da zaštiti žrtve nasilja.

Na predstavljanju je istaknuto da su žrtve nasilja iz raznih krajeva Srbije i raznog obrazovnog profila, kao i među žrtvama nasilja ima pet odsto muškaraca.