Miler nagovestio sniženje cena gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Upravnog odbora “Gasproma” Aleksej Miler nagovestio je mogućnost sniženja cene prirodnog gasa u prvom kvartalu 2012. godine sa sadašnjih oko 500 dolara za hiljadu metara kubnih, ali nije precizirao koliko će taj energent pojeftiniti.

Miler je u izjavi novinarima u Rafineriji Pančevo podsetio da se cena gasa obračunava devetomesečno po složenoj formuli, koja prati kretanje cena nafte na svetskom tržištu.

On je rekao da je u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razmotrena saradnja “Gasproma” i Srbije i izrazio zadovoljstvo tom saradnjom koja je dovela do rasta proizvodnje Naftne industrije Srbije (NIS) za više od 30 odsto, posle privatizacije, krajem 2008. godine, kada je “Gaspromnjeft” postao većinski vlasnik NIS-a.

Miler je naveo da je resursna baza NIS-a u tom periodu povećana za 5,5 odsto i preneo da je od predstavnika Vlade Srbije dobio uveravanja da će rudna renta za NIS ostati ista u narednom periodu.

Prema njegoviom rečima, postoji mogućnost zajedničkog nastupa “Gasproma” i NIS-a na drugim tržištima tako da bi NIS mogao da postane veoma ozbiljan energetski igrač u regionu.

Govoreći o izvozu gasa na tržište Evropske unije (EU), Miler je rekao da će u ovoj godini izvoz gasa iz Rusije u EU biti povećan za 25 odsto u odnosu na 2010.

Miler je precizirao da bi izvoz gasa u EU ove godine mogao da dostigne 112 milijardi kubnih metara gasa, a zahvaljujući puštanju u rad “Severnog toka” preko Baltika u 2012. se očekuje još veći izvoz tog energenta na tržište Unije.