Srpski inženjer među pobednicima “Simensovog” takmičenja

PinterestFacebookTwitterShare


Srbin Slobodan Matić jedan je od pobednika prve faze “Simensovog” takmičenja za inovacije u oblasti pametnih mreža, sa projektom “Integrisana modularna arhitektura za automatizaciju distribucije”, saopštila je ta kompanija.

Taj diplomac Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu je 2008. godine doktorirao elektrotehniku na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju, gde danas radi kao istraživač postdoktorant na projektima računarske mreže u kontroli sigurnosno kritičnih sistema. Pored toga, radio je na projektima u kompanijama “Majkrosoft” i “Gugl”.

Cilj međunarodnog “Simensovog” takmičenja “Smart Grid Innovation” je da pronađe nove održive biznis modele i tehnologije za pametne mreže u bliskoj budućnosti.

Prva faza takmičenja bila je otvorena za sve zainteresovane i privukla je ogroman broj ljudi iz celog sveta, pa je time uspeh srpskog postdoktoranta još veći. Pobednici su nagrađeni novčanim nagradama i pozivom da učestvuju u “Simensovim” “Smart Grid” radionicama u Berlinu.

Tokom prve faze takmičenja, pod nazivom “Inkubator ideja”, prikupljale su se ideje za inovacije na polju pametnih mreža. Najbolje ideje su nagrađene i postale su osnova za drugu fazu takmičenja “Poziv za dostavljanje predloga” koja je u toku.

Pravo učešća u drugoj fazi takmičenja ima univerzitetsko osoblje (profesori, postdoktoranti, studenti ili potencijalni studenti doktorskih studija) koje “Simens” poziva da daju predloge za dalje istraživanje i razvoj pobedničkih ideja.

“Simens” je isplanirao značajna sredstva, preko milion evra, kako bi se sprovela istraživanja na izabrane teme. “Simens” takođe nastoji da sprovede rezultate istraživanja u proizvode, usluge i rešenja, i stoga planira dodatne investicije nakon uspešnih rezultata na istraživačke teme.

Pobednici druge faze takmičenja biće proglašeni u januaru 2012. godine. Zainteresovani za učešće na “Simensovom” takmičenju treba da se registruju na internet stranici www.smartgridcontest.com i da prijave svoje predloge najkasnije do 30. novembra.