Studija EU: Evroobveznice najbolje rešenje za krizu

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija (EK), izvršni organ EU, veruje da bi izdavanje zajedničkih obveznica 17 zemalja evrozone bilo najdelotvornije rešenje za finansijsku krizu.
 
Studija EK, koja će biti predstavljena u sredu, mogla bi da dovede do još većeg neslaganja sa Nemačkom, koja smatra da evroobveznice trenutno nisu dobro rešenje, jer bi poreski obveznici te zemlje bili izloženi nenaplativim potraživanjima zbog dugova slabijih članica monetarne unije, prenela je agencija AP. Nemačka već daje najveći doprinos postojećim paketima pomoći.

U nacrtu studije, koji je objavio list “Fajnenšel tajms” i potvrdila Komisija, navodi se da bi zamena nacionalih obveznica zajedničkim morala biti praćena strogom finansijskom i budžetskom koordinacijom, a takođe bi bila neophodna disciplina da se ne bi omogućilo neodgovornim državama članicama da žive na račun savesnih.
 
Nakon što je Grčka prošle godine gurnula evrozonu u finansijski haos koji se povećava, mnoge zemlje su svedoci rekordnog rasta njihovih troškova zaduživanja. S druge strane, prinosi na nemačke obveznice oštro su pali, zahvaljujući tome što investitori nemačke dužnicke hartije smatraju sigurnom lukom. To je dovelo do velike neravnoteže na tržištima obveznica u zoni evra.

Nemačka se dugo opirala spasavanju država kao što su Grčka, Irska i Portugalija, insistirajući da vlade tih zemalja treba da poštuju pouzdana ekonomska načela i obezbede poverenje investitora. Nemačka vlada je jutros jasno rekla da neće promeniti stav po pitanju ideje evrozobveznica kao brzog rešenja za krizu.

“Nemačka kancelarka i vlada ne dele mišljenje mnogih da su u ovom trenutku evroobveznice svemogući lek za krizu”, izjavio je portparol Angele Merkel, Štefan Zajbert. “Oni smatraju da takve obveznice predstavljaju opasnost koja bi mogla da skrene pažnju sa korena problema, kao i sa donošenja realnog rešenja”, dodao je on.