U Kini ima 300 miliona blogera

PinterestFacebookTwitterShare

Kina ima više od 300 miliona registrovanih blogera i najviše korisnika interneta u svetu, prenela je državna agencija Sinhua.

Vlasti su nedavno najavile akciju pojačavanja kontrole nad sadržajima koje blogeri objavljuju na svojim stranicama.

Žang Sinšeng, zvaničnik Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, saopštio je da Kina ima 485 miliona korisnika interneta, više od bilo koje druge države. Vlasti pokušavaju da stvore “civilizovano onlajn okruženje” na platformama društvenih mreža, poput veb sajta “Veibo”, koji podseća na “Twitter”.

Zvanični Peking često kritikuje autore blogova zbog neodgovornog pisanja o “neosnovanim glasinama”.

Mikroblogovi omogućavaju građanima da izražavaju stavove u porukama do 140 kineskih karaktera. Svakog dana objavi se po nekoliko desetina miliona ovakvih poruka, što predstavlja veliki problem za cenzore.

“Veibo” je postao uticajna medijska platforma za širenje informacija i mišljenja, na kojoj nezadovoljni građani daju sebi oduška i kritikuju državnu politiku. Od kompanije “Sina”, koja je vlasnik ovog sajta, zatraženo je da pojača kontrolu nad sadržajima koji se objavljuju.
 
Nedavno su kineske vlasti odlučile su da blokiraju reč “okupirajmo” na internet pretraživaču popularnog kineskog mikrobloga Sina Weibo, iz  straha da se slični pokreti ne pojave i u ovoj zemljiprenosi.

“Sina” i ostali kineski operatori mikroblogova već su angažovali brojne tehničare i softverske inženjere na poslu blokiranja i uklanjanja komentara koji se smatraju za neprihvatljive, naročito ako se odnose na proteste, afere u vlasti i zvaničnike vladajuće Komunističke partije.