Kako odabrati pravu kravatu

PinterestFacebookTwitterShare

Iako ponekad deluje da je kravatu, kao najvažniji modni detalj muškaraca, lako odabrati, u stvarnosti to često izgleda drugačije. Prilikom odabira kravate o svemu treba voditi računa, i to o boji kose, očiju, visini, dužini vrata, sezoni, profesiji…
 

 
Ukoliko nešto od toga zanemarite, možda ćete kupiti kravatu čiji vam dezen ne odgovara, preusku ili preširoku, u boji koja uopšte ne ide uz vaš ten i slično.

Pročitajte nekoliko saveta svetskih poznavalaca kravata.

Za okruglo lice
 
Muškarci koji imaju okruglo lice treba da biraju kravatu u kontrastu sa licem. Zato one sa velikim tufnama nisu dobar izbor. Umesto toga, treba da biraju modele sa dijagonalnim linijama, kockastim dezenom ili velikim uzorcima kašmirskih šara. Takođe tanke kravate ne idu uz okruglo ili veliko lice. U tom slučaju treba birati klasičan, širi model, kao i nešto veći čvor, najbolje tzv. vindzorski.

Za duži i deblji vrat

Ako imate veći ili kraći vrat, onda nosite kravatu uobičajene širine. Tanka će delovati neproporcionalno. Takođe, birajte veće čvorove koji idu uz vaše lice. Zbog većeg vrata, poželjno je da nosite dužu kravatu. Preporučuje se i da pronađete model napravljen specijalno za velike i visoke muškarce. Najzad, odaberite kravatu sa većim uzorcima. Široke pruge, kao i velike kašmirske šare najbolji su izbor za muškarce koji imaju veliki vrat.

Za dug i tanak vrat

Ukoliko imate dug, a tanak vrat, onda potražite kravate sa blagim dijagonalama. Izbegavajte oštre dijagonale, kao i tanke kravate, jer one čine da vrat izgleda još duži. Opredelite se za modele koji imaju na sebi dezen srednje veličine ili elegantne jednobojne.

elavi muškarci
 
Za muškarce bez kose najbolje polazne tačke su boja očiju i tena. U stvari, boja očiju je najvažnija!  Plavooki muškarci izgledaju dobro sa bilo kojom nijansom plave boje na kravati. Smeđookima odlično stoje oker, braon, crvena i boja burgundca. Zelenooki bi trebalo da nose zelene, žute ili braon kravate.
 
Godišnje doba
 
I kada je reč o kravatama treba osluškivati i pratiti prirodu. Ona je najbolji „dizajner“. Tako, do narednog meseca bilo bi dobro da nosite kravate u bojama jesenjeg lišća. Zima je rezervisana za sivu, boju tamnog burgundca, tamnozelenu i tamnoplavu. U proleće forsirajte kravate u pink, nebeskoplavoj, svetložutoj i svetlozelenoj. Leti je, naravno, najbolje da uopšte ne nosite kravatu, ali kako mnoge profesije to zahtevaju, onda neka uz vaš vrat stoje narandžasta, zlatnožuta, plava i pink.

U skladu sa profesijom

Različite profesije zahtevaju i različite modne ukrase. Od advokata se, na primer, očekuje da budu elegantni, moderni, ali istovremeno i pomalo konzervativni. Njihove kravate nisu naročito upečatljive. Stručnjaci im preporučuju svilenu tamnoplavu kravatu ili crnu sa diskretnim belim prugama.

Trgovci i biznismeni trebalo bi da nose drečavije modele, kako bi ostavili jak utisak na potencijalne mušterije. Kontakt očima, čvrst stisak ruke i pozitivan stav odlična su sredstva za postizanje tog cilja, ali i kravata koja će biti upamćena. Setite se Donalda Trampa i njegovih pink kravata. Osim svilene pink kravate, trgovcima se preporučuje i svetloplava sa prugama, svetlozelena od svile…

Lekari često nose razigrane modele, sa pomalo šaljivim motivima. Ugostiteljskim radnicima preporučuju se kravate od mikrofibera, jednobojne, recimo elegantna crna ili svetlocrvena.

Širina

Uske kravate su ponovo moderne, ali pre nego što je kupite, obratite pažnju na revere odela. Širina kravate mora da bude proporcionalna sa širinom revera na sakou. Otuda tanke kravate najbolje idu uz takozvani evropski tip odela, odnosno ona koja imaju uže revere i kopčaju se sa dva dugmeta.