Poklon voćarima 100.000 sadnica voća

PinterestFacebookTwitterShare

Skupština opštine Rekovac kupiće i pokloniti voćarima Levča 100.000 sadnica raznog voća, kako bi obogatili izvoznu ponudu i zadržali mlade da ne odlaže u druge gradove, izjavio je predsednik opštine Rekovac Dragan Prodanović.

Skupština opštine je iz skromnog, siromašnog budžeta (Rekovac je jedina nerazvijena opština u Pomoravskom okrug) opredelila sredstva za ovu investiciju, koja je vredna 100. 000 evra, a voćari imaju jedini uslov da i oni kupe toliko, i da ovaj poznati voćarsko vinogradarski kraj na proleće dobije novih 200.000 sadnica voća, objasnio je Prodanović.

Među novim sadnicama, uz šljive i jabuke su i dunje, kruške i trešnje koje veoma traže kupci iz Rusije, koji već nekoliko godina u ovom kraju kupuju na desetine vagona voća, pre svega šljiva “čačanske lepotice”, “čačanske rodne” i “stenleja”, dodao je Prodanović.

Na području Rekovca šljivama je zasađeno 2.500 hektara, najviše sirtom “stenlej” oko 800 hektara, koja sve više potiskuje staru dobru “požegaču”, pod kupinom je 400, malinom 50 hektara, a vinogradi se prostiru na oko 800 hektara.

Rekovčani sa ponsom tvrde da se njihova šljiva, “ove godine na kvantaškoj pijaci u Moskvi prodavala po 1,20 do 1,30 evra”.

Ovom i drugim investicijama pre svega u infrastrukturi, otvaranju radnih mesta, pokušavamo zaustavimo odlazak mladih, istakao je Prodanović i napomenuo da je “opština definisala plan zaustavljanja odliva stanovnika, ali nam traba pomoć države, koja ako ne izostane, garantuje zaposlenje 300 mladih za šest meseci”.